PSV ruim langs tiental FC Utrecht

PSV leek een lastige tegenstander te hebben met FC Utrecht. Maar nadat de bezoekers met tien spelers kwamen te staan, liep de Eindhovense ploeg eenvoudig naar een ruime overwinning. Jan Vennegoor of Hesselink is de nieuwe topscorer van de KPN Eredivisie.

Het beslissende moment viel in de 39ste minuut. Jean-Paul de Jong wond zich op over een vrije trap van PSV, waardoor scheidsrechter Dick Jol de Utrechter een tweede gele kaart gaf.

Tot dat moment was PSV de betere ploeg, maar de Eindhovenaren waren er nog niet in geslaagd veel kansen te creëren. Behalve een schot van Jan Vennegoor of Hesselink, dat de lat raakte, bleef FC Utrecht overeind.

Coach Frans Adelaar had gekozen voor een terughoudender speelwijze dan normaal, met Arco Jochemsen op de plaats van aanvaller Igor Gluscevic. Adelaar koos voor die strijdwijze omdat Utrecht de laatste duels in Eindhoven steeds met ruime cijfers had verloren. Maar die tactiek moest hij in de rust wijzigen, omdat vlak voor rust PSV op voorsprong was gekomen via Vennegoor. Maar ondanks een ander speelplan kwam Utrecht er na de pauze niet aan te pas.

PSV joeg op een grotere uitslag, wat in het laatste half uur lukte. Eerst scoorde invaller Mateja Kezman, waarna Vennegoor in de slotfase nog twee doelpunten maakte: 4-0.

Door zijn drie goals heeft Vennegoor de eerste plaats op de topscorerslijst overgenomen van Pierre van Hooijdonk. De lange Tukker heeft achttien treffers achter zijn naam.

'We werden geholpen door de rode kaart', verklaarde Vennegoor of Hesselink. 'Voor die rode kaart speelden we niet eens zo slecht, maar maakten we de kansen niet af.'