PSV ontsnapt bij amateurs ternauwernood aan extreem dieptepunt

PSV heeft woensdagavond met heel veel pijn en moeite de volgende ronde van het toernooi om de TOTO KNVB-beker bereikt. De geplaagde Eindhovenaren wonnen pas na verlenging van de amateurs van GVVV door een doelpunt van Mohamed Ihattaren.

GVVV
GVVV
nv
1 - 2
PSV
PSV

Het waren veelbewogen dagen voor PSV, dat vorig seizoen in het bekertoernooi nog werd uitgeschakeld door RKC Waalwijk. De club besloot maandag om trainer Mark van Bommel te ontslaan. De 3-1 nederlaag bij Feyenoord van zondag was de druppel voor de Eindhovense clubleiding. Niet alleen Van Bommel, maar ook assistent-trainers Reinier Robbemond en Jürgen Dirkx vertrokken. Tot het einde van het seizoen staat PSV onder leiding van interim-trainer Ernest Faber, die met Adil Ramzi, Boudewijn Zenden en Ruud Hesp de technische staf vormt.

Het bekerduel met Tweededivisionist GVVV was voor Faber de vuurdoop. De oefenmeester kondigde vooraf al aan dat hij accenten ging verleggen. In Veenendaal speelden de Eindhovenaren in een 4-3-3-systeem in plaats van de gebruikelijke 4-2-3-1 en had Ritsu Doan een nieuwe rol op het middenveld in plaats van rechts in de aanval. Van een schokeffect was echter niet echt sprake tegen GVVV. Ihattaren schoot in de beginfase wel tegen de paal en Daniel Schwaab vuurde over het doel.

Halverwege de eerste helft waren er nog weinig grote kansen te noteren. Kostas Mitroglou, die weer eens in de spits stond, kreeg een mogelijkheid en scoorde uiteindelijk vlak voor rust. Cody Gakpo deed het voorwerk en de Griek werkte de bal in het doel: 0-1. Mitroglou bleef vervolgens in de kleedkamer achter voor Bruma. Wat opviel was dat er bij PSV in de eerste helft weinig beweging was zonder bal en dat het positiespel ondermaats was. Daardoor kon zelfs een ploeg als GVVV meekomen.

Daar kwam in de tweede helft geen verandering in. Over en weer waren er kleine kansen en na ruim een uur bracht Faber Ibrahim Afellay in voor Doan. Kort daarna dacht GVVV op gelijke hoogte te komen toen Danny de Leeuw uithaalde na voorbereidend werk van Berry Powel en Tom Oostinjen. De bal vloog in het dak van het doel, maar de vlag was omhoog voor buitenspel. De gelijkmaker viel in de slotfase echter alsnog. PSV maakte nauwelijks indruk en na 83 minuten haalde invaller Soufiane Laghmouchi de trekker over namens GVVV: 1-1.

Opvallend genoeg zette daarna niet PSV, maar vooral GVVV aan voor de voorsprong. De Eindhovenaren hadden het moeilijk, maar kregen via Denzel Dumfries nog wel een mogelijkheid. De rechtsback treuzelde echter met schieten en verspeelde daardoor de bal. Ook GVVV scoorde binnen de reguliere speeltijd niet meer, waardoor er een verlenging kwam in Veenendaal. Daarin kreeg PSV twee mogelijkheden en dwong GVVV keeper Lars Unnerstall tot een redding. Pas in de tweede helft, met nog drie minuten op de klok, vuurde Ihattaren van dichtbij raak en bezorgde hij PSV een ticket voor de achtste finale.

PSV sluit het jaar 2019 komende zaterdag af met een thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle. Dat duel begint om 19.45 uur.