PSV ontsnapt aan een blamage tegen Hapoel Tel Aviv

PSV verzekerde zich van een vervolg in de Europa League dankzij een 3-3 remise tegen Hapoel Tel Aviv. Kevin Strootman voorkwam met een late treffer een slechte beurt.

Hapoel Tel Aviv, dat twee weken geleden op eigen veld met 1-0 verloor van PSV, kwam donderdag in Eindhoven sterker voor de dag. De Israëlische formatie liet zich offensief gelden en stelde daarmee PSV voor problemen. Dat was een compliment voor Hapoel Tel Aviv, maar het was ook te wijten aan de defensieve kwetsbaarheid van de Eredivisionist.

Hapoel-aanvallers Omer Damari en Toto Tamuz brachten in de eerste helft de onzekerheid tot uitdrukking in doelpunten. Bij de 0-1 van Damari na tien minuten kwam linksback Jetro Willems te laat om in te grijpen. Terwijl het slechte verdedigen van Timothy Derijck opviel bij de 1-2 van Tamuz.

In aanvallend opzicht was PSV wel aardig op dreef. Direct na de Israëlische voorsprong tekende Giorginio Wijnaldum voor de gelijkmaker. De ploeg van trainer Fred Rutten kreeg in de eerste helft meer kansen, maar het bleef voor rust bij de ene treffer van Wijnaldum.

Koud begonnen aan de tweede helft profiteerde Hapoel Tel Aviv wederom van onachtzaamheid in de PSV-defensie. Keeper Andreas Isaksson voorkwam met de hulp van de lat nog de derde tegentreffer, maar hij was in de rebound kansloos op de inzet van Tamuz (1-3).

Het derde doelpunt van Hapoel Tel Aviv dwong PSV tot het opvoeren van de druk op het Israëlische doel. Na vergeefse pogingen van Zakaria Labyad en Ola Toivonen tekende de Zweedse aanvoerder na voorbereidend werk van Dries Mertens binnen een uur voor de aansluitingstreffer.

Hapoel Tel Aviv kwam nauwelijks meer van de eigen helft af, zeker nadat Roei Gordana na een overtreding op Kevin Strootman zijn tweede gele kaart kreeg voorgehouden. Pas in de slotfase maakte PSV gebruik van de numerieke meerderheid.

Arbiter Stuart Attwell leek aanvankelijk de Brabanders te frustreren in de jacht op de gelijkmaker. De Engelse scheidsrechter kwam na overleg met zijn assistent op de achterlijn terug op zijn beslissing na een correcte sliding van Gal Shish op de bal PSV een strafschop toe te kennen.

Het bleek uitstel, want Strootman bracht met een gedrukt schot van rand strafschopgebied de 3-3 op het scorebord. Ondanks verwoede pogingen bleef het daarbij. Het resultaat bleek wel voldoende voor een plaats in de volgende ronde, doordat Legia Warschau met 3-1 won van Rapid Boekarest. Foto: VI Images