PSV ontdoet zich in blessuretijd van Sparta Praag

Heel lang leek PSV op een gelijkspel af te stevenen. Genoeg voor plaatsing in de volgende ronde. Maar een late treffer bezorgde de Brabanders alsnog een zege. Met de groepswinst als mooie bonus.

PSV-coach Fred Rutten stuurde een vertrouwd elftal het veld in. De keuze tussen Ola Toivonen en Jonathan Reis viel deze keer op de Braziliaanse aanvaller die met twee doelpunten belangrijk was in het uitduel met Sparta Praag (2-2).

Doordat PSV vier en de Tsjechen drie punten voorsprong hadden op nummer drie in de poule FC Kopenhagen, was winst voor beide teams niet noodzakelijk. Een punt volstond om te overwinteren in de Europa League. Dat werd ook duidelijk in de eerste helft. De ploegen speelden voorzichtig en de bezoekers hadden weinig drang naar voren. De Eindhovenaren vonden dat best en zetten nauwelijks aan.

Pas tegen de rust kreeg PSV kansen op de openingstreffer. Francisco Rodríguez kopte op de lat en Danko Lazovic kreeg een goede kans. De ploeg van Jozef Chovanec, die tussen 1988 en 1991 twee kampioenschappen vierde en twee keer de beker won met PSV, stelde daar bitter weinig tegenover.

Ook na rust veranderde er weinig aan het spelbeeld. Bono Wilfried was nog dichtbij een treffer voor Sparta, maar de wedstrijd kabbelde zich vooral in matig tempo voort. In de slotfase ging de ploeg van Rutten wat nadrukkelijker op zoek naar winst.

De beloning kwam in de blessuretijd. Lazovic had nog een uitstekende voorzet in huis die door Orlando Engelaar op doel werd gekopt. Tomás Repka probeerde, onder druk van Reis, de bal nog weg te werken, maar tikte de bal voorbij zijn eigen doelman Jaromír Blazek.

FC Kopenhagen-CFR Cluj 2-0FC Kopenhagen moest winnen om de kans op de volgende ronde levend te houden. En zelfs bij een zege was het afhankelijk van het resultaat in Eindhoven. De Denen namen tegen CFR Cluj ook al rap het initiatief en kort voor rust afstand. Martin Vingaard en Dame N'Doye troffen doel voor de ploeg van Ståle Solbakken. Ondanks nog wat kansen bleef de score steken op 2-0.

PSV is groepswinnaar en plaatst zich bij de laatste 32 van de Europa League. Door de late tegentreffer moet Sparta Praag nog aan de bak tegen het winnende FC Kopenhagen, dat nu in punten gelijk staat met de Tsjechen. De Denen moeten op 16 december uit naar Sparta. CFR Cluj is uitgeschakeld.