PSV moet hechte defensie SV Ried zien te doorbreken

PSV staat vanavond in de vierde en laatste voorronde van de Europa League tegenover SV Ried. VI blikt vooruit op de heenwedstrijd in Oostenrijk. Het duel begint om 21.05 uur.

PSV moet hechte defensie SV Ried zien te doorbreken


SV RIED

Vooraf In de schaduw van Red Bull Salzburg, Austria Wien en kampioen Sturm Graz houdt SV Ried zich de laatste jaren knap staande in de subtop van de Oostenrijkse Bundesliga. Vorig seizoen maakte de club indruk door tot eind februari de koppositie te bekleden. De gewonnen ÖFB-Cup, na een 2-0 zege op tweededivisionist Austria Lustenau, was de tweede prijs in de clubhistorie na de bekerwinst in 1998.

SV Ried opereert doorgaans ultradefensief. Trainer Paul Gludovatz hanteert het overjarige 3-3-3-1-systeem, met een typische laatste man en twee mandekkers daarvóór. In de praktijk komt dat neer op een vijfmansdefensie.

Opvallend SV Ried heeft weinig ervaring met Europees voetbal. De club is bezig aan zijn achtste Europese avontuur, waarvan er vier plaatsvonden in het kader van de Intertoto Competitie. De Oostenrijkers baarden in de vorige voorronde van de Europa League opzien door de Deense topclub Brøndby IF uit te schakelen (2-0 thuiszege, 4-2 uitnederlaag).

Afwezigen Glasner (hoofd).

PSV

Vooraf PSV begint in Oostenrijk aan zijn 43ste Europa Cup-seizoen. De ploeg van trainer Fred Rutten, met een nederlaag en een moeizame overwinning begonnen aan het Eredivisieseizoen, strandde vorig seizoen in de kwartfinale van de Europa League waarin Benfica een maat te groot was (4-1 uit, 2-2 thuis).

Het is de derde keer dat PSV zich via voorrondeduels moet plaatsen voor het hoofdtoernooi van de Europa League. In 2009/10 en 2010/11 slaagde de club zonder al te veel problemen in die missie, getuige in totaal vijf zeges en slechts één nederlaag (bij Sibir Novosibirsk, 1-0).

Opvallend PSV heeft de laatste jaren in de Europa League een aardige balans opgebouwd in uitwedstrijden. Van de tien duels op vreemde bodem verloren de Brabanders er maar twee: op bezoek bij Hamburger SV op 18 februari 2010 (1-0) én bij Benfica op 7 april van dit jaar (4-1). De overige acht uitwedstrijden resulteerden in vijf zeges en drie gelijke spelen.

Afwezigen Wuytens (knie), Engelaar (niet wedstrijdfit), Derijck (niet speelgerechtigd).

PSV speelde tot dusverre vier keer eerder een Europa Cup-wedstrijd op Oostenrijkse bodem. Daarbij was telkens Rapid Wien de tegenstander. De Eindhovenaren wonnen twee keer en stapten twee keer als verliezer van het veld. Op 21 september 1955 leed PSV tegen Rapid zijn op één na grootste uitnederlaag ooit in Europa: 6-1.

Datum Wedstrijd Uitslag
21-10-2010 Debreceni VSC (Hon)-PSV 1-2
01-12-2010 Sampdoria (Ita)-PSV 1-2
17-02-2011 Lille (Fra)-PSV 2-2
17-03-2011 Glasgow Rangers (Sch)-PSV 0-1
07-04-2011 Benfica (Por)-PSV 4-1


Bekijk hier al onze video's