PSV laat ook Barcelona ontsnappen en is klaar in Europa

Reacties

PSV kan zich na de winterstop volledig richten op de Eredivisie. De ploeg van trainer Mark van Bommel kwam woensdag sterk voor de dag tegen het al voor de achtste finale geplaatste Barcelona, maar verloor en maakt daardoor geen kans meer op overwintering in de Europa League.

PSV laat ook Barcelona ontsnappen en is klaar in Europa
PSV
PSV
1 - 2
Barcelona
Barcelona

PSV wist voorafgaand aan het treffen in Eindhoven al zeker dat overwintering in de Champions League onmogelijk was geworden, terwijl Barcelona juist al verzekerd was van die volgende ronde. Desondanks hadden beide ploegen nog genoeg om voor te spelen. Bij een zege zouden de Catalanen zeker zijn van de groepswinst, terwijl de Eindhovenaren een goed resultaat nodig hadden om de kans op Europees voetbal na de winterstop levend te houden.

En hoewel de heenwedstrijd in Camp Nou op 18 september nog in een eclatante 4-0 voor Barça eindigde, waren er voor PSV wel degelijk redenen om te hopen op een positieve uitkomst. De ploeg dendert overtuigend door de Eredivisie en liet in de Champions League zien dat het zich bij vlagen kan meten met de drie toptegenstanders in Groep B, ook al leverde dat vooralsnog slechts één schamel puntje op. Daarnaast steekt Barcelona de laatste weken niet in geweldige vorm: het wist tot dinsdag drie duels op rij niet te winnen.

Kansen PSV
Ook de start van PSV was woensdag hoopvol. Een fraaie vrije trap van Gastón Pereiro in de vierde minuut kon door Marc-André Ter Stegen nog maar net naast worden getikt, uit de daaropvolgende corner bracht de Duitse goalie redding op een harde inzet in de korte hoek van Luuk de Jong. Hoewel de bezoekers daarna wat meer aandrongen, bleven de grootste kansen in de openingsfase voor PSV. Na een fout in de Spaanse opbouw schoot Pereiro de bal hard tegen de paal, in de nasleep van die actie kwam Pablo Rosario niet tot een fatsoenlijk schot.

Gastón Pereiro (rugnummer 7) krult zijn vrije trap richting het Barcelona-doel, keeper Marc-André Ter Stegen kan maar nét redding brengen.
Gastón Pereiro (rugnummer 7) krult zijn vrije trap richting het Barcelona-doel, keeper Marc-André Ter Stegen kan maar nét redding brengen.

Na een kwart wedstrijd was Pereiro wéér de hoofdrolspeler. Kort nadat Hirving Lozano de bal in kansrijke positie maar half raakte, pompte Daniel Schwaab de bal terug de zestien in en legde De Jong de bal met het hoofd klaar voor de Uruguayaan. Hij werd flink gehinderd door Clément Lenglet, mede daardoor werkte Pereiro de bal over het doel van Ter Stegen.

Op die grote kans volgde een sterke fase van Barcelona. Philippe Coutinho speelde zichzelf vrij en dribbelde naar binnen, maar zag hoe zijn schot via Nick Viergever naast ging. Uit de corner die volgde probeerde Arturo Vidal het met een inzet uit de draai, maar Rosario stond op de goede plek om die boogbal van de lijn te koppen, zoals ook Angeliño een paar tellen later bij een tweede hoekschop alert was: hij werkte een kopbal van de Chileen weg. Nadat keeper Jeroen Zoet een schot van de tot dan toe redelijk onzichtbare Lionel Messi soeverein redde, meldde PSV zich weer.

Arturo Vidal torent boven iedereen uit, maar Angeliño (rugnummer 6) staat klaar om zijn kopbal van de lijn te halen.
Arturo Vidal torent boven iedereen uit, maar Angeliño (rugnummer 6) staat klaar om zijn kopbal van de lijn te halen.

Ter Stegen had geluk toen hij een bal zomaar inleverde bij De Jong, zijn blunder werd niet afgestraft, maar de keeper had op slag van rust wéér (tot twee keer toe zelfs) hulp nodig van het aluminium. Uit een indraaiende vrije trap van uitblinker Pereiro raakte De Jong met een machtige kopstoot de lat, in de rebound frommelde Denzel Dumfries de bal vervolgens tegen de paal.

Na rust leek Barcelona snel zaken te willen doen, maar nadat Ousmane Dembélé voorlangs schoot en Zoet weer een poging van Messi onschadelijk maakte, probeerde PSV het weer. Eerst zag Jorrit Hendrix zijn volley gepakt worden door Ter Stegen, na een uur kreeg Steven Bergwijn de bal er niet in. Aan de andere kant kreeg PSV vervolgens het deksel op de neus. Messi zette de aanval zelf op, kreeg de bal terug van Dembélé, kapte zich tussen een handvol Eindhovense verdedigers mooi vrij en ramde de bal met links vervolgens hoog in de korte hoek: 0-1.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Nauwelijks tien minuten na die openingsgoal verdubbelde Barcelona de voorsprong. Messi leek klaar te staan om een vrije trap met links op doel te gaan schieten, maar besloot de bal gevoelig klaar te leggen voor Gerard Piqué. De verdediger stak zijn rechtervoet precies op tijd uit en duwde de bal zo achter Zoet. Dat leek de nekslag voor PSV, maar na mogelijkheden voor Bergwijn, Lozano en De Jong deed laatsgenoemde alsnog iets terug. De aanvoerder kopte een voorzet van Angeliño binnen (zie video onder): 1-2.

Op dat moment stond Maxi Romero net een paar minuten binnen de lijnen. De Argentijnse miljoenenaankoop is op de terugweg na slepend blessureleed en mocht zijn Champions League-debuut maken van Van Bommel. Ook het negentienjarige talent kon de gelijkmaker echter niet meer forceren, terwijl ook collega-invallers Donyell Malen en Érick Gutiérrez geen doel troffen met hun pogingen.

Uitgeschakeld
Na de eigen wedstrijd werd overigens duidelijk dat PSV na vanavond sowieso uitgeschakeld zou zijn. Omdat Tottenham Hotspur op Wembley won van Internazionale, zou het laatste beetje hoop op een doorstart in de Europa League hoe dan ook vervlogen zijn voor de Eindhovenaren. Een hard gelag, aangezien PSV zich woensdag niet voor het eerst liet foppen. Ook in de met 2-1 verloren groepswedstrijden tegen Inter (thuis) en Spurs (uit) kwam de ploeg goed voor de dag en mocht het aanspraak maken op minimaal een punt, maar net als woensdagavond gaf het een goed resultaat uit handen. Het uitduel met Inter (dinsdag 11 december) wordt dan ook de laatste Europese wedstrijd van PSV dit seizoen.

UEFA Champions League

Stand Groepsfase Groep B UEFA Champions League 2018/2019

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Barcelona
6
4
2
0
14-5
+9
14
2
Tottenham Hotspur
6
2
2
2
9-10
-1
8
3
Internazionale
6
2
2
2
6-7
-1
8
4
PSV
6
0
2
4
6-13
-7
2
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Viergever baalt van pech: 'Bij fases waren we zelfs beter dan Barcelona'
'Spelers van PSV hebben laten zien dat ze gegroeid zijn'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.