PSV klopt Ajax na strafschoppen en wint KNVB-beker

PSV heeft zondag ten koste van Ajax de TOTO KNVB-beker gewonnen. In een finale waarin het eigenlijk pas in de tweede helft over voetbal begon te gaan, namen de Eindhovenaren na een 1-1 gelijkspel de strafschoppen beter. PSV is daardoor verzekerd van een Europa League-ticket.

Ajax
Ajax
ns
1 - 1
PSV
PSV

PSV en Ajax stonden vorige week ook al tegenover elkaar, toen in Eindhoven en in de competitie, en dat duel eindigde in een afgetekende 3-0 overwinning voor de ploeg van Ruud van Nistelrooij. PSV had eerder ook al twee keer in Amsterdam gewonnen, in de competitie en in de strijd om de Johan Cruijff Schaal, terwijl het vorig jaar ook al de bekerfinale won van Ajax. Zo zijn de Eindhovenaren bezig aan een mooie reeks tegen de recordkampioen, voor wie het een seizoen zonder prijs gaat worden.

Tv-kijkers die pas na rust inschakelden zagen een leuke finale, maar de eerste helft was ronduit erbarmelijk. Ajax en PSV waren voor de onderbreking vooral druk bezig met elkaar en de wedstrijd stond daardoor bol van irritaties, opstootjes en toneelstukjes. Voetballend viel het flink tegen wat de ploegen lieten zien. Pas na 35 minuten viel de eerste serieuze kans van de finale te noteren.

Guus Til liet de kans op de openingstreffer liggen. Na balverlies van Davy Klaassen werd de middenvelder alleen voor Gerónimo Rulli gezet, maar hij slaagde er niet in om de keeper te passeren. Even later kopte Jarrad Branthwaite net naast, voordat hij aan de overkant onbedoeld de score in beweging bracht. De PSV'er probeerde een schot van Steven Bergwijn te blokkeren, maar maakte een eigen doelpunt. Bergwijn liep na het enige serieuze Ajax-gevaar uit de eerste helft juichend weg.

In de tweede helft werd het vermakelijker. De spelers op het veld gingen nu op zoek naar doelpunten in plaats van naar ruzies en daar kwamen de nodige momenten van opwinding uit voort. Eerst werd een goal van André Ramalho afgekeurd vanwege buitenspel; vervolgens verzuimde Brian Brobbey om de Ajax-marge te verdubbelen. Na mistasten van Jordan Teze omspeelde Brobbey Joël Drommel, maar vervolgens schoot hij de bal op de paal.

Dat was een dure misser, want tien minuten later kwam PSV langszij. Xavi Simons dribbelde zichzelf vrij in het vijandelijke strafschopgebied en gaf laag voor op invaller Thorgan Hazard, die voor Devyne Rensch (ook ingevallen) kwam en de 1-1 binnenschoot. Voor PSV betekende dit het elfde doelpunt dat het dit seizoen maakte tegen Ajax. Slechts één ploeg maakte ooit meer goals in een seizoen tegen de Amsterdammers: dat was Feyenoord in het seizoen 1959/60 (vijftien stuks).

De wedstrijd golfde hierna op en neer. Brobbey krulde de bal net naast, even nadat hij bij een grote kans was afgevlagd voor buitenspel, en Simons dwong Rulli tot een redding. Ajax en PSV probeerden het allebei, maar slaagden er niet in om nog eens te scoren, waardoor de finale een verlenging kreeg. Vanwege een gebrek aan gevaar voor de twee doelen was het daarin vooral wachten op de strafschoppen.

Strafschoppenreeks
De penalty's werden genomen naar het doel waarachter de Ajax-supporters zaten. Dusan Tadic en Hazard scoorden, waarna Brobbey (hoog over), Ramalho (redding van Rulli), Jurriën Timber (lat) én Ibrahim Sangaré (paal) in de fout gingen. De zeventienjarige Mika Godts beëindigde de zwakke serie, maar na de rake strafschop van Anwar El Ghazi schoot Edson Álvarez wel héél zwak in. Fábio Silva bezorgde PSV vervolgens de tweede beker op rij.