PSV juicht mee met recordhouder Salah en Liverpool

Reacties

Liverpool heeft op de laatste speeldag door te winnen van Brighton & Hove Albion een Champions League-ticket voor volgend seizoen afgedwongen. Bij de Champions League-finalist van dit seizoen schreef Mohamed Salah geschiedenis. De formatie van Jürgen Klopp zorgde met de kinderlijk eenvoudige zege ook voor goed nieuws voor PSV.

PSV juicht mee met recordhouder Salah en Liverpool

Liverpool – Brighton Hove & Albion 4-0
Op Anfield verschenen de nodige Nederlanders aan de aftrap. Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum hadden bij de thuisploeg een basisplaats, terwijl Davy Pröpper en Jürgen Locadia bij Brighton voor het Nederlandse tintje zorgden. Tim Krul zat op de bank bij de gasten. Van Dijk en Wijnaldum wisten al van tevoren dat het wel heel gek moest lopen wilde Liverpool de topvierklassering uit handen geven. De voorsprong op Chelsea was immers twee punten en het doelsaldo was ook nog eens veel beter.

Al snel bleek dat Liverpool het niet meer spannend ging maken. Brighton werd teruggedrukt op eigen helft en bleef met kunst- en vliegwerk overeind. Twee keer vroeg het thuispubliek om een strafschop, maar beide keren bleek arbiter Kevin Friend onvermurwbaar. Bij de handsbal van Shane Duffy leek daar nog wat voor te zeggen, maar toen de Brighton-verdediger even later Salah naar de grond werkte was een strafschop toch wel de juiste beslissing geweest. Ondertussen had Sadio Mané ook al een enorme kans gemist door de bal zo tegen goalie Mathew Ryan aan te schieten.

Record
Na 26 minuten was het toch raak. Dominic Solanke, de ex-Vitesse-spits die in de basis begon, tikte de bal door richting Salah en de Egyptische revelatie van dit seizoen schoot de bal in de korte hoek. Het was voor Salah de 32ste goal van dit Premier League-seizoen, een record (zie tweet). Tot vandaag moest hij die mijlpaal delen met drie veelvraten uit het verleden; Alan Shearer, Cristiano Ronaldo en Luis Suárez. Salah - die ook topscorer van de Premier League werd - was even later in twee instanties dicht bij de 2-0, maar eerste redde Ryan en later haalde Duffy de bal op miraculeuze wijze van de lijn.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Na kansen voor Wijnaldum en Roberto Firmino had Liverpool de buit eigenlijk al voor rust binnen. Verdediger Dejan Lovren kopte de bal snoeihard binnen na een afgemeten voorzet van Andrew Robertson. Voor rust was in aanvallende zin weinig vernomen van Brighton, dat zo knap handhaving heeft bewerkstelligd dit seizoen. Na de onderbreking was het woord ook weer aan Liverpool. Salah stoomde op en speelde de bal af op Solanke, die snoeihard raak schoot: 3-0. De kers op de taart kwam op naam van Robertson, die een afvallende bal via het hoofd van Lewis Dunk in het doel schoot.

Bij Liverpool kan het vizier nu volledig op de Champions League-finale van 26 mei. In het 56ste officiële duel kunnen Salah & co dan het bijzondere seizoen bekronen.

PSV
Door de zege van Liverpool zal er ook in Eindhoven gejuich zijn opgegaan. Nu is immers zeker dat de Champions League-winnaar (Liverpool of Real Madrid) via de eigen competitie een Champions League-ticket heeft veroverd. Daardoor schuift de kampioen van Tsjechië van de play-offronde door naar de groepsfase en neemt PSV, dat aanvankelijk moest instromen in de derde voorronde, de plek van de kampioen van Tsjechië in.

PSV heeft daardoor het voordeel dat het pas op 21 of 22 augustus begint aan het Europese seizoen in plaats van twee weken eerder. Bovendien wordt een bijzonder aantrekkelijk vangnet uitgespannen: als de Eindhovenaren in de play-offs stranden, mogen ze zich melden in de groepsfase van het Europa League-toernooi. Oftewel: PSV is nu verzekerd van Europees voetbal tot aan de winterstop.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Newcastle United - Chelsea 3-0
In de eerste helft leek Chelsea geen moment te geloven in het toch al onrealistische scenario dat Liverpool nog gepasseerd zou worden. Newcastle, dat een prima seizoen beleefde, dicteerde en was dreigend. Na 22 minuten kwam de dit seizoen in thuiswedstrijden sterke formatie van manager Rafa Benítez op voorsprong. Doelman Thibaut Courtois redde op de lijn nog wel op de inzet van Jacob Murphy, maar was kansloos bij de rebound van Dwight Gayle. Kort na de trefzekere kopbal van de spits kreeg Jonjo Shelvey een enorme kans, maar hij schoot hard naast.

Na rust liet Chelsea wel even van zich horen, maar was het na een klein uur al 2-0. Shelvey schoot van afstand en Ayoze Perez raakte de bal licht aan: 2-0. De afstraffing was compleet toen Perez op aangeven van Florian Lejeune ook de 3-0 maakte. Meer leed bleef de Londenaren bespaard. 

Met de zege sloot Newcastle het seizoen op zeer fraaie wijze af. Chelsea kan zich gaan opmaken voor de laatste kans op een hoofdprijs. Zaterdag wacht Manchester United als opponent in de finale om de FA Cup.

Rafa Benítez versloeg zijn voormalige werkgever en genoot daar zichtbaar van.
Rafa Benítez versloeg zijn voormalige werkgever en genoot daar zichtbaar van.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.