PSV focust zich meer dan ooit op jeugd: 'Wij zijn de starters'

Reacties

Met in ieder geval lichte bewondering en wellicht toch ook met een beetje jaloezie zal er door PSV worden gekeken naar de mooie transferbedragen die Ajax en Feyenoord deze zomer al binnenhaalden. De Amsterdammers kregen van Everton liefst 27 miljoen voor Davy Klaassen, terwijl in Rotterdam de beurs gevuld raakte door transfers van Rick Karsdorp naar AS Roma (14 miljoen) en Terence Kongolo naar AS Monaco (15 miljoen).

PSV focust zich meer dan ooit op jeugd: 'Wij zijn de starters'

Het zijn bedragen waar technisch directeur Marcel Brands vooralsnog slechts van kan dromen. Héctor Moreno werd bijvoorbeeld voor 'slechts' zes miljoen euro verkocht aan AS Roma. Wat het voor Ajax en Feyenoord extra goed maakt, is dat het opnieuw zelf opgeleide spelers betreft. Het beste bewijs dat een goede jeugdopleiding financieel zeer aantrekkelijk is.

PSV heeft het genoegen van een toptransfer natuurlijk een paar jaar geleden mogen smaken toen Memphis Depay voor een recordbedrag van 45 miljoen euro (inclusief alle bonussen, die op dit moment nog niet allemaal zijn gehaald) aan Manchester United werd verkocht. Maar de transfers van zelf opgeleide spelers hebben zeker in Amsterdam, maar de laatste jaren ook in Rotterdam, een structureler karakter dan in Eindhoven.

Memphis Depay bewees dat investeren in de eigen jeugd ook bij PSV zijn vruchten kan afleveren.
Memphis Depay bewees dat investeren in de eigen jeugd ook bij PSV zijn vruchten kan afleveren.

Als het aan PSV ligt, behoort dat snel tot het verleden. De club zet al een tijdje vol in op de jeugdopleiding en het is volgens directeur Toon Gerbrands een kwestie van tijd voordat de talentenstroom die op gang komt ook financieel zijn vruchten afwerpt. Dat de Eindhovenaren de opleiding zeer serieus nemen, blijkt bijvoorbeeld ook uit de aanwezigheid van mental- en lifestylecoaches in de jeugd. Te vaak had volgens Brands de uitstroom van talent namelijk te maken met niet-voetbalgerelateerde zaken.

Vandaag maakte PSV bekend dat aanvaller Sam Lammers (20) en de middenvelders Pablo Rosario (20) en Dante Rigo (18) definitief worden overgeheveld naar de eerste selectie. Van het trio talenten – Rosario werd vorig jaar overgenomen van Almere City FC - maakte vooralsnog alleen Lammers vorig seizoen al zijn debuut. 'Het is een mooie dag voor de opleiding van PSV', zegt de achttienjarige Rigo. 'We hebben er hard voor gewerkt en dit is de mooie beloning. PSV heeft de laatste jaren een visie ontwikkeld waarbij ze vol op de jeugd inzetten. Ik denk dat dit heel goed is en dat wij de eerste drie zijn van die aanpak die mogen aansluiten bij het eerste. Wij zijn de starters, maar er zal zeker meer talent volgen.'

PSV verwacht veel van Dante Rigo. Door het vertrek van Andrés Guardado, met wie hij op deze foto duelleert, heeft hij in ieder geval een concurrent minder in Eindhoven.
PSV verwacht veel van Dante Rigo. Door het vertrek van Andrés Guardado, met wie hij op deze foto duelleert, heeft hij in ieder geval een concurrent minder in Eindhoven.

Rigo wordt beschouwd als één van de grootste talenten van zijn lichting. Volgens analist en voormalig trainer Aad de Mos is de Belg die al vanaf zijn zevende in de opleiding zit als type speler een kruising van Pep Guardiola en Mark van Bommel. 'Die complimenten zijn mooi, maar meer ook niet natuurlijk', weet Rigo. 'Ik besteed er dan ook niet veel aandacht aan. Mijn doel is om me iedere training te ontwikkelen, waarbij het natuurlijk mooi zou zijn als ik speelminuten krijg.'

Zoals Jorrit Hendrix concurreerde met Andrés Guardado, zo heeft Rigo nu Hendrix in het vizier. 'Zo zou je het kunnen zeggen', zegt Rigo. 'Toch is er voor mij niet heel veel veranderd, ik heb nog altijd spelers voor me, ik ben alleen nu wel vast lid van de A-selectie. Wel hoop ik natuurlijk dat dit het jaar van onze doorbraak wordt, waarbij ik vind dat ik er volgend seizoen echt moet staan. Dat zal niet zomaar gaan, daar zullen Pablo, Sam en ik hard voor moeten werken.'

Gudmundsson
Wellicht opvallend is dat Albert Gudmundsson de overstap vanuit de opleiding naar de eerste selectie nog niet definitief heeft gemaakt. De twintigjarige IJslander werd twee jaar geleden overgenomen van SC Heerenveen. Vorig seizoen scoorde hij liefst negentien keer voor Jong PSV in de Jupiler League. Hij was daarin niet constant genoeg, want veertien doelpunten maakte de aanvaller na de winterstop. Bij PSV vinden ze dat Gundmundsson, net als de andere talenten, eerst een tijd met het eerste elftal moet meetrainen, voordat hij definitief tot de eerste selectie gaat behoren.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.