PSV heeft zaterdagavond geprofiteerd van eerder puntenverlies van AZ. De Eindhovenaren rekenden in Zuid-Holland op overtuigende wijze af met ADO Den Haag.

ADO Den Haag
0 - 3
PSV
PSV

Terwijl AZ op een 2-0 achterstand stond tegen FC Twente werd er afgetrapt in Den Haag, waar trainer Ernest Faber ervoor koos om zijn basisopstelling ten opzichte van het gewonnen duel met Willem II (3-0) intact te laten. Dit betekende opnieuw een basisplaats voor Ryan Thomas en ook aanwinst Ricardo Rodríguez. Gezien de transferactiviteit bij ADO deze winter, was het niet geheel onlogisch dat ook bij de thuisclub spelers debuteerden: verdediger Jordan Spence maakte zijn eerste minuten, Mark Duffy en Omar Bogle beleefden hun basisdebuut in de Eredivisie.

Met de nieuwelingen in de basis begon de thuisclub fel aan het duel, maar mede door goed ingrijpen van Rodríguez kwam PSV met de schrik vrij. Vervolgens nam de club uit Eindhoven het heft in handen en dat leidde al vrij snel tot een goal. Na hands van Laurens De Bock ging de bal op de stip en mocht spits Sam Lammers aanleggen voor de openingstreffer. Via de uitblinkende keeper Luuk Koopmans, die jaren onder contract stond bij PSV, schoot Lammers raak voor zijn eerste PSV-goal sinds 21 september 2017.

De openingstreffer gaf PSV vleugels, Mohamed Ihattaren, Lammers en Pablo Rosario kregen nog voor rust prima mogelijkheden om de marge te verdubbelen. Mede door Koopmans bleef de schade beperkt voor ADO, dat vlak voor rust zelfs nog de 1-1 had kunnen maken. Keeper Lars Unnerstall redde echter op een inzet van De Bock.

Ook in de tweede helft kregen beide teams kansen, maar was het opnieuw PSV dat scoorde. Twintig minuten voor tijd was het Thomas die zorgde voor een veiligere marge, net als tegen Willem II was de Nieuw-Zeelander trefzeker. Ditmaal scoorde hij met het hoofd op aangeven van Lammers. Toen een klein kwartier later ook Cody Gakpo de bal langs keeper Koopmans kreeg, was de wedstrijd wel gespeeld. Een eretreffer was ADO zelfs niet gegund, vlak voor tijd voorkwam Daniel Schwaab met een sliding een goal van Bogle.

Door de overwinning staat PSV voorlopig derde in de Eredivisie en is het drie punten ingelopen op AZ. Het verschil met de nummer twee van de Eredivisie bedraagt op dit moment vijf punten, terwijl AZ een wedstrijd minder speelde. Feyenoord kan in deze speelronde weer over PSV heengaan, maar dan moet er gewonnen worden van PEC Zwolle op de zondag.