PSV doet in merkwaardig duel nu wel wat het moet doen tegen Cambuur

PSV heeft zondag geen fout gemaakt tegen SC Cambuur. De ploeg van Ruud van Nistelrooij kwam in eigen huis nog wel op achterstand tegen de hekkensluiter, maar trok een wedstrijd die alle kanten op ging vervolgens naar zich toe: 5-2. PSV staat nu weer drie punten achter op Feyenoord en Ajax.

PSV
PSV
5 - 2
SC Cambuur
SC Cambuur

Begin oktober verloor PSV de uitwedstrijd tegen Cambuur met ruime cijfers (3-0) en dus hadden de Eindhovenaren zondag wat goed te maken. Dat lukte, al ging het niet zonder zweten. Cambuur nam na ruim twintig minuten een 0-1 voorsprong via Remco Balk, die direct daarna ook nog een enorme kans kreeg op een tweede goal. Balk schoot toen echter naast en dat was een misser met voor de Friezen vervelende gevolgen.

In de minuut na de gemiste kans van Balk kwam PSV op gelijke hoogte. Mitchel Paulissen verspeelde als laatste man de bal en zag, met de handen op zijn hoofd, hoe Xavi Simons zijn geklungel afstrafte: 1-1. PSV ging vervolgens op zoek naar meer en leek op voorsprong te komen toen Jarrad Branthwaite de bal binnen werkte. Dit doelpunt werd echter afgekeurd, omdat de VAR had geconstateerd dat Ibrahim Sangaré in de baan van het schot hinderlijk buitenspel had gestaan.

PSV bleef druk zetten en Robbin Ruiter, die een verleden heeft in Eindhoven, hield Cambuur met enkele knappe reddingen op de been. Aan de overkant kreeg Mimoun Mahi nog een enorme kans om de bezoekers op voorsprong te schieten, maar oog in oog met Joël Drommel schoot hij onbesuisd over. Fábio Silva stuitte nog op Ruiter, waarna beide ploegen even konden uitblazen in de rust.

Tijdens de rust nam het PSV-publiek afscheid van Marco van Ginkel, die in januari naar Vitesse vertrok.

In de tweede helft scoorde PSV twee keer in twee minuten tijd. Eerst viel een schot van Patrick van Aanholt door een merkwaardige stuit binnen (2-1), vervolgens scoorde invaller Anwar El Ghazi met een volley die bij de eerste paal niet kon worden weggewerkt door Alex Bangura. Zo leek PSV op weg naar veilige haven, maar Cambuur gaf zich niet zomaar gewonnen. Bjørn Johnsen miste eerst nog een enorme kans, voordat hij met een rake kopbal de spanning terug in de wedstrijd bracht: 3-2.

Cambuur mocht weer hopen op een punt, al duurde dat niet lang. Kort na de aansluitingstreffer maakte Leon Bergsma in zijn eigen strafschopgebied op onbegrijpelijke wijze hands, waardoor PSV een penalty kreeg. Fábio Silva schoot onberispelijk hard raak (4-2) en zo werd PSV-Cambuur toch een waar spektakelstuk. In het resterende halfuur was Cambuur niet bij machte om nog eens te scoren. Door een fout van Drommel bij een schot van Navarone Foor kwamen de gasten nog wel dicht bij een goal: de PSV-keeper kwam echter met de schrik vrij.

Vlak voor tijd betekende een prachtige PSV-treffer de definitieve beslissing. Simons en Silva combineerden fraai, waarna El Ghazi met een geplaatst schoot voor de 5-2 zorgde.

Voor PSV betekent dit de vijfde overwinning op rij (in alle competities). De ploeg van Van Nistelrooij staat nu weer drie punten achter op Ajax en Feyenoord, met de opmerking dat de Rotterdammers later deze zondag nog in actie komen tegen FC Volendam. Cambuur heeft als hekkensluiter een achterstand van een punt op FC Groningen en vier punten op Excelsior. Volgende week staat Excelsior-Cambuur op de rol; PSV gaat dan op bezoek bij het Vitesse van Phillip Cocu.