PSV dankzij knotsgekke slotfase tóch met vertrouwen richting Basel

Reacties

PSV is het seizoen begonnen met een meeslepende overwinning in de tweede voorronde van de Champions League. De Eindhovenaren waren in eigen huis lange tijd een stuk beter dan FC Basel, maar leken tegen een enorme domper aan te lopen. In de slotfase waren twee jonge aanvallers echter goud waard voor de ploeg van trainer Mark van Bommel.

PSV dankzij knotsgekke slotfase tóch met vertrouwen richting Basel
PSV
PSV
3 - 2
FC Basel
FC Basel

De wedstrijd in het Philips Stadion stond in het teken van kennismaken met het gerenoveerde PSV. Dat begon al voor de wedstrijd, toen trainer Mark van Bommel verklapte dat Ibrahim Afellay zijn nieuwe aanvoerder is. Hij is daarmee de opvolger van de naar Sevilla vertrokken Luuk de Jong. Overigens droeg Pablo Rosario tegen Basel de band: Afellay is nog niet fit genoeg om in actie te komen en als de 33-jarige routinier niet speelt, dan is de elf jaar jongere middenvelder de captain van PSV.

Niet alleen moest Van Bommel een nieuwe aanvoerder aanwijzen, ook in zijn opstelling veranderde hij (al dan niet gedwongen) het nodige. Naast spits De Jong vertrokken namelijk ook verdedigers Angeliño (naar Manchester City) en Daniel Schwaab (einde contract). Door die uitgaande transfers startte de van een verhuur aan Hertha BSC teruggekeerde Derrick Luckassen centraal achterin, jongeling Michal Sadílek begon als linksachter, aanvaller Bruma maakte zijn officiële debuut. Hij startte vanaf links, Hirving Lozano vanaf rechts, Steven Bergwijn speelde op zijn beurt als nummer 10 achter diepe spits Donyell Malen.

Deksel
Ook opvallend was het feit dat Érick Gutí Gutíerrez als controleur naast Rosario een basisplek kreeg, hij hield Jorrit Hendrix op de bank. In die opstelling begon PSV sterk. Denzel Dumfries legde de bal na twee minuten net niet goed terug, een paar minuten later werd een schot van Bruma gekraakt. De 1-0 na een klein kwartier was gezien het spelbeeld dan ook dik terecht. Rosario gaf de bal mee aan Malen, die zijn schot nog gekeerd zag worden door Basel-keeper Jonas Omlin, maar in de rebound werkte debutant Bruma de bal binnen.

De Portugees was in de eerste helft sowieso de grote smaakmaker. Kort na de drinkpauze stuurde hij Lozano diep, maar die kwam niet verder dan een slap puntertje. Niet veel later verzuimde Bruma na een goede actie zelf om de trekker over te halen. PSV bleef beter, maar kreeg op slag van rust het deksel keihard op de neus. Na een mislukte actie van Lozano counterde Basel: Albian Ajeti ontsnapte bij een diepe bal volledig aan de aandacht van Luckassen en schoot de 1-1 koeltjes voorbij Jeroen Zoet.

Derrick Luckassen komt te laat om zijn fout te herstellen, Albian Ajeti schiet de bal voorbij Jeroen Zoet: 1-1.
Derrick Luckassen komt te laat om zijn fout te herstellen, Albian Ajeti schiet de bal voorbij Jeroen Zoet: 1-1.

PSV leek die dreun in de rust aardig te hebben verwerkt, aangezien het na de hervatting volop dreigend was. Na een goede actie gaf Malen de bal bijvoorbeeld mee aan Lozano, waarna hij zelf positie koos voor het doel. De Mexicaan gaf vervolgens hard en laag voor op Malen, maar zag hoe de inglijdende Basel-verdediger Eray Cömert ingreep en de bal onbedoeld tegen zijn eigen lat werkte. Op driekwart wedstrijd probeerde Malen het weer een keer zelf. Ook nu werd zijn schot gestopt, maar dit keer kwam er geen rebound.

Dat PSV verzuimde het overwicht uit te buiten, kwam de ploeg van Van Bommel tien minuten voor tijd duur te staan. Uit een corner van Luca Zuffi kopte Omar Alderete de bal richting het doel. In de korte hoek slaagden Zoet en Sadílek (die geacht werd de paal te bewaken) er niet om de bal tegen te houden: 1-2. Daarmee leek PSV de goede uitgangspositie volledig onnodig uit handen te geven, maar in de idiote slotfase ontsnapte de thuisploeg op fraaie wijze.

Frustratie bij PSV, dat zojuist op een 1-2 achterstand is gekomen.
Frustratie bij PSV, dat zojuist op een 1-2 achterstand is gekomen.

Dat begon in de 89ste minuut, toen de voor Bruma ingevallen Sam Lammers zijn waarde bewees. Hij stond op de goede plek na een perfecte voorzet van Bergwijn en knikte de gelijkmaker in de verre hoek. Het werd in extremis nog mooier voor PSV. Na een korte corner schoot Gutíerrez de bal richting de doelmond, waar de bedrijvige Malen in de baan van het schot stond. Hij handelde snel en duwde de bal dankzij een fraai hakje achter het standbeen langs voorbij Omlin, waarmee hij voor enorme opluchting zorgde.

En dus heeft PSV nog volop kans om de volgende voorronde te bereiken. Volgende week wacht de return in Zwitserland, die wedstrijd begint eveneens om 20.00 uur. De winnaar van het tweeluik neemt het in de derde voorronde (de voorlaatste stap richting het hoofdtoernooi, de play-offs zijn het laatste voorportaal) op tegen LASK Linz uit Oostenrijk. In diezelfde derde voorronde speelt Ajax tegen PAOK Saloniki.

Opstelling PSV: Zoet; Dumfries, Luckassen, Viergever, Sadílek; Rosario, Gutíerrez; Lozano (82. Lammers), Bergwijn, Bruma (78. Gakpo); Malen.

'Als PSV flitste, zag je de Zwitsers naar adem happen'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.