PSV blijft koploper ondanks puntenverlies in Nijmegen

PSV heeft ondanks een 1-1 gelijkspel in de uitwedstrijd tegen NEC de koppositie overgenomen van FC Twente. Door een vroege goal van Mathias Zanka Jørgensen stevenden de Eindhovenaren lang op drie punten af, maar in de slotfase kwam NEC langszij.

Zanka stond voor de tweede keer tijdens dit Eredivisieseizoen in de basis bij PSV en al na tien minuten deed de Deense verdediger van zich spreken. Bij een corner van Luciano Narsingh timede hij zijn sprong perfect en kopte de bal met een stuit loepzuiver in de verre hoek. NEC-doelman Khalid Sinouh, die de geblesseerd geraakte Gabor Babos verving, stond aan de grond genageld.

In verdedigend opzicht was Zanka niet feilloos. Zo ontsnapte Melvin Platje aan zijn aandacht bij een voorzet van Kevin Conboy. Het leverde geen tegengoal op, omdat Platje de bal over het doel van Boy Waterman tikte. Vlak voor rust moest de PSV-doelman wel in actie komen bij een vrije schietkans voor Leroy George, die verzuimde een hoek uit te zoeken.

Afgezien van die twee mogelijkheden waren de beste kansen voor PSV. Zo moest Sinouh ingrijpen bij een hard afstandsschot van Georginio Wijnaldum en zag hij vlak voor rust een poging van diezelfde Wijnaldum de bovenkant van de lat schampen. Ook Narsingh mocht in kansrijke positie aanleggen na een passje van Tim Matavz, maar hij raakte de bal maar half.

In het eerste kwartier na rust was er ook voor de bij afwezigheid van Dries Mertens als linksbuiten gestarte Jeremain Lens een grote kans. Nadat hij drie NEC-verdedigers het bos had ingestuurd, verzuimde ook hij PSV op een veilige voorsprong te brengen. Kort daarna liet Ryan Koolwijk namens NEC na om bij de tweede paal van dichtbij raak te koppen bij een vrije trap.

In de slotfase deed George nogmaals van zich spreken met een vervaarlijke poging van afstand. Het bleek een waarschuwingsschot, want elf minuten voor tijd plaatste Victor Pálsson de bal van buiten het zestienmetergebied knap langs Waterman. Vijf minuten voor tijd was Lens nog dichtbij de 1-2, maar Sinouh had een antwoord op zijn geplaatste inzet.

Ondanks het puntenverlies is PSV halverwege het seizoen lijstaanvoerder met 37 punten. De ploeg van trainer Dick Advocaat houdt Twente onder zich op basis van een beter doelsaldo. NEC wacht al drie duels op een overwinning, maar zal het punt tegen PSV koesteren na de 2-0 nederlaag van vorige week tegen RKC Waalwijk. De Nijmegenaren staan zevende met 24 punten.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.