PSV blijft koploper door verlies van AZ bij Roda JC

AZ is zaterdagavond in het uitduel met Roda JC Kerkrade tegen een gevoelige nederlaag aangelopen (2-0). Door de verliespartij moeten de Alkmaarders de koppositie aan PSV laten. De Eindhovenaren hebben door de zege van vrijdag op Vitesse (3-1) twee punten voorsprong.

De nederlaag van de herfstkampioen kwam in de eerste helft tot stand. Na tien minuten kon spits Sanharib Malki een knappe voorzet van aanvalskompaan Mads Junker raak koppen. Verdediger Simon Poulsen schampte de bal nog met zijn rug, maar kon een doelpunt niet meer voorkomen.

Na ruim een half uur kreeg AZ een tweede tegentreffer te verwerken. Dit keer was Junker de maker van het doelpunt. Het uitstekende voorbereidende werk kwam van de opstomende Mitchell Donald. De middenvelder bood de Deense aanvoerder van Roda een niet te missen kans: 2-0.

In het vervolg trachtte AZ wel de achterstand te verkleinen, maar was het Roda dat enorme kansen onbenut liet. Nog voor het rustsignaal leek Junker zijn tweede van de avond te maken, maar hij schoof de bal net aan de verkeerde kant van de paal voorlangs.

Direct na rust kroop AZ opnieuw door het oog van de naald. Een levensgrote kopkans voor Davy De Beule verdween via de vuisten van doelman Esteban op de lat. In de rebound stond het houtwerk de vroegtijdige beslissing opnieuw in de weg.

Naarmate het einde naderde ging AZ steeds nadrukkelijker op zoek naar de aansluitingstreffer. Invaller Jozy Altidore kreeg de grootste kans namens de Alkmaarders. In de slotfase vergat hij zijn voet tegen de bal te zetten, waarna de hoop op een goed resultaat langzaam vervloog bij AZ.

Door de verliespartij van AZ blijft PSV koploper met twee punten voorsprong. Twente kan zondag door FC Groningen in eigen huis te verslaan in punten gelijk komen met AZ. Ajax nadert bij winst tegen Feyenoord tot twee punten. Foto: VI Images