PSG vliegt uit bekertoernooi, weg vrij voor Monaco door heldenrol keeper

Paris Saint-Germain is woensdagavond uitgeschakeld in het toernooi om de Coupe de La Ligue. In de kwartfinale ging het voor het sterrenensemble van trainer Thomas Tuchel mis tegen Guingamp.

PSG
PSG
1 - 2
Guingamp
Guingamp

Bij PSG kregen sterren als Edinson Cavani en Marco Verratti rust, maar stonden bijvoorbeeld Neymar, Kylian Mbappé en Ángel Di María wel gewoon in de basis. Zij leken Guingamp wel erg te onderschatten, met een ronduit slaapverwekkende eerste helft tot gevolg.

Tuchel greep in de rust in door Cavani en Verratti alsnog te brengen. Toch kreeg Guingamp dé kans om op 0-1 te komen in het Parc des Princes. Na een overtreding van Thomas Meunier ging de bal op de stip, maar de waardeloze penalty van Marcus Thuram kwam niet eens in de buurt van het PSG-doel.

Die misser kwam Guingamp duur te staan, want een minuut later was het aan de andere kant wel raak. Neymar kopte de 1-0 tegen de touwen. PSG schakelde direct een paar versnellingen terug, al zag het Cavani nog wel een enorme kans missen. Guingamp profiteerde van het lakse spel van de thuisploeg.

Negen minuten voor tijd ging de bal namelijk opnieuw op de stip, dit keer na een fout van Juan Bernat. Yeni N'Gbakoto maakte geen fout: 1-1. Een derde strafschop bezorgde Guingamp zelfs een plek in de halve finale. Thuram maakte zijn eerdere misser goed door, via de vingers van Alphonse Aréola, de winnende binnen te schieten: 1-2.

Monaco
Monaco
ns
1 - 1
Rennes
Rennes

AS Monaco heeft zich met pijn en moeite geplaatst voor de halve finale van de strijd om de Coupe de la Ligue. De equipe van trainer Thierry Henry moest daarvoor na een bloedstollende strafschoppenreeks vooral doelman Loïc Badiashile bedanken. Monaco, dat in de Ligue 1 met degradatiezorgen kampt, houdt zo uitzicht op een prijs.

Met de van Schalke 04 overgekomen Naldo in de basis kwam AS Monaco na een halfuur op achterstand in eigen huis. Benjamin Bourigeaud werd door Hatem Ben Arfa alleen voor de uit de eigen jeugdopleiding afkomstige Badiashile - die pas voor de derde keer in het eerste speelde - gezet en faalde niet in de afronding.

Een nieuwe tegenvaller leek dan ook aanstaande voor Monaco, maar de ploeg van Henry rechtte de rug. Rony Lopes tikte tien minuten na rust bij de tweede paal een scherpe voorzet van Julien Serrano binnen. Omdat er in het restant van de tweede helft niet gescoord werd en er niet aan verlenging wordt gedaan in de strijd om de Coupe de la Ligue, moest een penaltyreeks voor de beslissing zorgen.

In die strafschoppenreeks groeide Badiashile uit tot de held van Monaco. De pas twintigjarige doelman stopte drie strafschoppen en zag collega-doelman Tomás Koubek missen vanaf de stip, waardoor de missers van Youri Tielemans, Kamil Glik en Naldo Monaco geen pijn deden. Om het helemaal af te maken maakte Badiashile zelf geen fout en schoot hij de elfde Monaco-penalty raak: 8-7.

Zo heeft AS Monaco plotseling een prima perspectief op het pakken van een prijs. Samen met Strasbourg, Guingamp en Girondins Bordeaux staat het in de halve finale van de Coupe de la Ligue. De winnaar van het toernooi speelt volgend seizoen in de Europa League.