PSG naar bekerfinale na duel vol curieuze penaltymomenten

Paris Saint-Germain heeft zich door een nipte thuiszege op FC Nantes geplaatst voor de finale van het toernooi om de Coupe de France, de nationale beker. De plotseling aan het scoren geslagen Marco Verratti was woensdag trefzeker, in een wedstrijd die bol stond van de omstreden penalty-momenten.

PSG
PSG
3 - 0
Nantes
Nantes

De Parijse miljardenformatie was vroeg in januari nog in de race voor vier prijzen, maar door twee enorme dompers in eigen huis maakt PSG nu nog 'maar' kans op twee titels. Aan het begin van dit kalenderjaar was het bescheiden Guingamp in het Parc des Princes met 1-2 te sterk, waardoor de ploeg van trainer Thomas Tuchel uit de Coupe de la Ligue (het tweede Franse bekertoernooi) werd geknikkerd. Vorige maand volgde vervolgens de blamage tegen Manchester United in de achtste finale van de Champions League: na een 0-2 zege op Old Trafford wonnen de Engelsen de return in Frankrijk met 1-3.

Met de landstitel al bijna in de pocket (PSG heeft twintig punten meer dan achtervolger Lille én een wedstrijd minder gespeeld) wilde de thuisploeg een nieuwe ontnuchterende dreun voorkomen. Nantes - laagvlieger in de Ligue 1 - leek daarvoor een ideale tegenstander. De eerste kansen waren ook voor PSG, maar Marquinhos (kopbal) en Juan Bernat (schot recht op de keeper) troffen geen doel. Dat deed Marco Verratti even later wél.

De Italiaanse middenvelder staat normaal gesproken bepaald niet bekend om zijn scoringsdrift, maar trof vorige week namens de nationale ploeg ook al doel tegen Liechtenstein (6-0 winst). Tuchel grapte daags daarna op een persconferentie nog: 'Ik zag het ook, fantastisch! Normaal is zoiets onmogelijk. Op trainingen scoort hij weleens: op zo'n klein doeltje en zonder keeper. We moeten afwachten of hij dit door kan zetten, of dat het zijn laatste doelpunt ooit is geweest.'

Dat eerste bleek het geval, aangezien Verratti de bal na iets minder dan een halfuur vanaf de rand van het strafschopgebied in de hoek schoot. Voor rust kwam PSG vervolgens goed weg. Nantes-aanvaller Kalifa Coulibaly werd in de zestien neergelegd door Thiago Silva, die niet eens in de buurt van de bal kwam. De scheidsrechter vond het echter geen pingel en opmerkelijk genoeg kreeg hij gelijk van de VAR, die het moment eveneens bekeek. Coulibaly kreeg daarna nog een goede kopkans, maar mikte net naast.

Herkansing
Nantes voelde zich in de 66ste minuut helemáál bekocht, toen PSG wél een strafschop kreeg. Na meerdere herhalingen te hebben bekeken oordeelde de arbiter dat een handsbal van Nicolas Pallois genoeg was voor een pingel. Kylian Mbappé benutte het buitenkansje, maar moest opnieuw aanleggen omdat er te vroeg werd ingelopen. In de herkansing koos het supertalent voor de andere hoek, maar Nantes-keeper Ciprian Tatarusanu bracht redding.

Het had voor nieuwe hoop bij de bezoekers moeten zorgen, maar vijf minuten later was er een volgende domper. Koulibaly kreeg zijn tweede gele kaart voor een onbeholpen overtreding op Thiago Silva, met tien man zat een comeback er niet in. Sterker nog: PSG kreeg vijf minuten voor tijd nog maar eens een penalty te nemen. Ondanks zijn eerdere misser ging Mbappé achter de bal staan, dit keer schoot hij onberispelijk raak. Dani Alves bepaalde de eindstand in blessuretijd met een fraai wippertje op 3-0.