PSG dendert dankzij idioot kwartier voorbij Montpellier

Paris Saint-Germain heeft het enorme gat met de achtervolgers in de Ligue 1 nog maar eens wat groter gemaakt. Thuis tegen Montpellier stond er uiteindelijk een ruime overwinning op het scorebord, wat voor een groot deel te danken was aan een idioot kwartier in de tweede helft.

PSG
PSG
5 - 1
Montpellier
Montpellier

Tot woensdagavond had PSG al twaalf punten meer dan naaste belager Lille OSC, terwijl de miljardenformatie van trainer Thomas Tuchel ook nog eens twee wedstrijden minder had gespeeld. Het thuisduel met Montpellier was de eerste van twee inhaalwedstrijden, de ontmoeting werd begin december nog afgelast omdat het door de protesten van 'de gele hesjes' te onrustig was in Parijs.

Omdat Edinson Cavani en Neymar nog altijd ontbreken vanwege blessures, was van de aanvallende drietrapsraket van PSG woensdag alleen Kylian Mbappé van de partij. Net als afgelopen weekend - toen hij de matchwinner was tegen Saint-Étienne - werd hij geflankeerd door Ángel Di María en Julian Draxler, maar het was een verdediger die voor de voorsprong zorgde.

Een heerlijke, scherp aangesneden voorzet van Dani Alves werd door linksback Layvin Kurzawa als een ware goalgetter binnengekopt: 1-0. De nummer zes van de Ligue 1 kwam echter op gelijke hoogte, waarbij Gianluigi Buffon niet vrijuit ging. Een vrije trap van Florent Mollet leek in de korte hoek een simpele prooi te zijn voor de Italiaan, maar de routinier sloeg de bal pas weg nadat deze de lijn al had gepasseerd.

Dat PSG toch met een voorsprong ging rusten was te danken aan een pareltje van Di María. Net als Mollet besloot hij op slag van rust om een vrije trap ineens op doel te schieten, via de lat sloeg de bal schitterend binnen. Na rust herstelde Buffon zich door met een knappe redding de gelijkmaker te voorkomen, waarna een bijzonder hectische fase aanbrak. In nauwelijks een kwartier tijd werden twee PSG-goals afgekeurd en vielen er drie geldige treffers, waarbij Montpellier drie keer de helpende hand toestak.

Eerst zag Mbappé zijn goal worden geannuleerd wegens buitenspel, vrijwel direct daarna overkwam Eric Maxim Choupo-Moting hetzelfde. Een minuutje na die tweede geannuleerde treffer was het alsnog raak: een kopbal van Christopher Nkunku werd door de meeverdedigende Montpellier-aanvaller Petar Skuletic in zijn eigen doel gewerkt. Mbappé tikte vijf minuten later de 4-1 binnen, om direct vanaf de aftrap de eindstand te bepalen met een schot van buiten de zestien. Ook bij die twee goals kwam het laatste tikje (al dan niet beslissend) van een Montpellier-speler.