Promotiefeest Roda JC valt in het water door doelpunt FC Groningen

Roda JC Kerkrade is vrijdag op een haar na promotie naar de Eredivisie misgelopen. De Limburgers wonnen van SC Cambuur en waren door de achterstand van FC Groningen op weg naar de Eredivisie, tot Groningen in de extra tijd gelijkmaakte.

Roda JC Kerkrade
2 - 0
SC Cambuur
SC Cambuur

De sfeer zat er al vroeg goed in bij Roda JC, met de gedachte dat het vrijdagavond kon gebeuren op eigen veld. Roda moest dan winnen van Cambuur en hopen op een nederlaag van FC Groningen bij Telstar. Met vuurwerk en een sfeeractie werkten de Limburgers toe naar de aftrap. Daar bleek dat Roda misschien toch wat last had van promotiestress. De thuisploeg was weliswaar sterker dan Cambuur, maar ging regelmatig in de fout met passes.

Gejuich klonk er in de eerste helft één keer en dat was niet voor Roda. Telstar kwam al vroeg op voorsprong tegen Groningen en dat kwam razendsnel door bij de nummer twee van de KKD. Een doelpunt zou virtuele promotie betekenen, maar dat bleek lastig voor de formatie van Sibum. Sami Ouaissa was voorin de belangrijkste man en kreeg meerdere kansen, terwijl ook Enrique Pena Zauner de bal er niet in kreeg. Het enige wapenfeit van Cambuur was een bal op de paal uit een vrije trap, waarna keeper Calvin Raatsie de rebound pakte.

Roda had nog drie kwartier om iets te doen aan de gelijke stand. De Limburgers hadden in het eerste kwartier na rust echter meer moeite met Cambuur dan daarvoor. De bezoekers werden enkele keren gevaarlijk zonder uit te halen en maakten het Roda lastig in de duels. Na dik een uur was het Ouaissa, voor rust al de gevaarlijkste man, die Roda de bevrijdende goal bezorgde. De rechtsbuiten, die komende zomer overstapt naar NEC, trok richting de as van het veld en haalde met links uit in de rechterhoek: 1-0. Een orkaan van geluid klonk er vervolgens in het stadion, want Roda was virtueel zeker van promotie.

Cambuur probeerde daarna nog wel om de 1-1 te maken, maar dat lukte de gasten niet. Wat wel lukte, was de 2-0 van Roda JC. Vaclav Sejk omspeelde doelman Yanick van Osch en besliste de wedstrijd zo in Limburgs voordeel. Het was daarna vooral kijken naar de tussenstand in Velsen-Zuid, waar Groningen uiteindelijk in de extra tijd de 1-1 maakte. Supporters van Roda waren al in extase het veld opgerend, maar konden even later weer terug. Volgende week valt de beslissing in de strijd om plek twee, als FC Groningen - Roda JC op het programma staat.