Promotie De Graafschap na doldwaas slot

Michael van der Kruis besliste de strijd in de nacompetitie. Dertig seconden voor het eindsignaal kopte de verdediger zijn De Graafschap naar de Holland Casino Eredivisie. Een passend slot bij een enerverende laatste speelronde.

Dat De Graafschap promoveert hebben de Doetinchemmers mede te danken aan FC Volendam. Heracles Almelo dacht een makkelijke avond te hebben bij het nog puntloze en al gedegradeerde FC Volendam, maar de Volendammers bleken wat recht te zetten te hebben. Voor eigen publiek bestormden zij het doel van Brian van Loo met een handvol kansen. Dat leverde halverwege de tweede helft een 2-0 voorsprong op na treffers van Karim Bridji en Cerezo Fung A Wing.

Heracles kwam sterk terug, net als afgelopen maandag tegen Excelsior. Ook toen poetsten de spelers van coach Gert-Jan Verbeek een 2-0 achterstand in een mum van tijd weg. Uriel Trustfull zorgde voor de aansluitingstreffer en in de 81ste minuut zorgde Yuri Rose met een achterwaarste kopbal voor de 2-2, die lange tijd belangrijk leek, maar uiteindelijk waardeloos bleek.

Heracles-middenvelder Marnix Smit treurt De Graafschap en Excelsior zorgden voor een thriller op Woudestein, waarin beide ploegen kansen hadden om te winnen. Uiteindelijk bleek de ploeg van coach Frans Adelaar de gelukkigste (3-2 winst), want van een krachtsverschil was amper sprake.

Zowel de Kralingers als de Superboeren pakten een voorsprong en waanden zich in de eredivisie, maar raakten die voorsprong en die droom ook weer kwijt. Mounir El Hamdaoui tekende in de twintigste minuut voor de eerste treffer na voorbereidend werk van Brett Holman, maar vlak voor en vlak na rust zette Ilja van Leerdam de bezoekers op 1-1 en 2-1. Halverwege de tweede helft bracht Van Dieren de spanning naar een climax door met een ferme uithaal vanaf zestien meter Jurgen Wevers te passeren.

Het venijn zat in de slotfase. Lange tijd leek De Graafschap zich neer te leggen bij een beslissingswedstrijd met Heracles, en leek alleen Excelsior nog op een zege te jagen. Maar in de negentigste minuut was daar ineens Michael van der Kruis. De verdediger van De Graafschap en ex-speler van Excelsior kopte de 3-2 binnen en hielp daarmee De Superboeren terug naar de eredivisie. 'Ik heb een heel slechte wedstrijd gespeeld, maar dat maakt nu helemaal niet uit', jubelde Van der Kruis na afloop.

Vitesse won met 2-0 van Sparta Rotterdam via treffers van Emile Mbamba en Peter van Vossen. VVV-Venlo won met 3-0 bij Helmond Sport Arno Arts, Ken Leemans en Bas Jacobs scoorden.