Professor Ortega, juist nu het grote wapen van Atlético

Reacties

Atlético Madrid verdedigt dinsdagavond in al zijn zesde wedstrijd van de maand april een 0-1 voorsprong bij Leicester City. Al jaren worden de spelers van de Madrilenen afgebeuld met maar één groot doel voor ogen, er staan op de momenten als het moet, zoals in de return van de kwartfinale van de Champions League.

Professor Ortega, juist nu het grote wapen van Atlético

De boodschap op de voorkant van de dug-out in Estadio Vicente Calderón laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Juego cada partido como si fuera el último. Speel iedere wedstrijd alsof het je laatste is. Een beter motto is niet denkbaar voor het Cholismo, de verzamelnaam voor de normen en waarden die Diego Simeone leidend heeft gemaakt bij Atlético Madrid. Terwijl ook de Madrilenen niet ontsnappen aan een vormdip hier en daar, is de intensiteit blijvend. Van de eerste tot de laatste dag van het seizoen. Het geheim achter de onophoudelijke strijdlust: Óscar Ortega (58), ook wel bekend als De Professor.

Voor de vierde achtereenvolgende keer staat Atlético in de kwartfinale van de Champions League, waarin het dit keer Leicester City treft. In La Liga lonkt na de zege op Sevilla de derde plaats. De Madrilenen legden de basis voor het succes afgelopen zomer in Los Ángeles de San Rafael. Op zo'n tachtig kilometer van de hoofdstad regeerde de goede beul. 'Dit is de hel en hij is de dader', kon Fernando Torres nog lachen toen de Uruguayaanse assistent van Simeone hem passeerde. Tijdens de sessies was er geen glimlach te ontdekken. In twaalf dagen waren er liefst 25 trainingen in wat Ortega 'zijn laboratorium' noemt.

In de herfst van zijn spelersloopbaan maakte Simeone zelf al kennis met het trainingsregime van Ortega. Toen El Cholo trainer werd, groeide de conditietrainer uit tot zijn trouwe adjudant. Voor Ortega werd Simeone een onuitputtelijke selectie geven zijn levensdoel. Op kracht worden afgetroefd is ondenkbaar geworden in Vicente Calderón. De speler die dat het beste uitdroeg, was misschien wel Diego Costa. 'Een stier', zo beschrijft Ortega de heetgebakerde spits in El País. 'Bij hem zijn er onlogische eigenschappen die niet te verklaren zijn, zelfs niet als je duizend boeken hebt gelezen. Ik geloofde mijn ogen niet toen ik hem voor het eerst aan het werk zag. Ik vroeg hem waar hij in de jeugd gespeeld had en hij antwoordde dat hij van de straat kwam. Voor hem zijn er fysiek geen limieten, al moet je rekeninghouden met zijn enkels en knieën. '

Een ontembaar beest in de aanval heeft Atlético niet meer, maar de onvermoeibaarheid van de ploeg is gebleven. Op zijn 33ste speelt Gabi nog drie keer in de week negentig minuten. De carrière van leeftijdsgenoot Fernando Torres leek bij Chelsea en AC Milan nagenoeg over, maar in Madrid heeft El Niño plots het eeuwige leven. Verdedigers als José María Giménez en Lucas Hernández, die onder Simeone zijn doorgebroken, stapten Vicente Calderón binnen als volgroeide slagers. Allemaal getraind om tot het laatste fluitsignaal te lijden en de plannen van Simeone compromisloos uit te voeren.

Bang voor verval is Ortega in de finalemaanden van het seizoen niet. 'Met al die bagage zal het team stabiel blijven. Natuurlijk zijn er dalen, maar de pieken blijven hoog.' Het zijn geruststellende woorden voor Simeone, die met Atlético negen wedstrijden speelt in april. Sterren sparen is er bij de Madrilenen amper bij. Iedere wedstrijd zal gespeeld worden alsof het de laatste is. Naar de norm van Ortega.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.