Premier League-gigant Aston Villa lacht om Europese verdiensten van Ajax

Reacties

Ajax kan donderdagavond een eerste stap richting de kwartfinale van de Conference League zetten, die knappe prestatie tegen Aston Villa zou de Amsterdammers een extra miljoen euro aan prijzengeld opleveren. VI zet de huidige verdiensten op een rijtje.

Premier League-gigant Aston Villa lacht om Europese verdiensten van Ajax
© Pro Shots
Ajax
Ajax
0 - 0
Aston Villa
Aston Villa

In de Europa League tikte Ajax een startpremie van 3,63 miljoen aan, inmiddels moet de huidige nummer vijf van de Eredivisie het doen met de premies in de Conference League. Met Aston Villa als loodzware tegenstander wordt het voor Ajax een hels karwei om de huidige inkomsten uit Europa te vergroten.

Momenteel staat Ajax op net geen 12,5 miljoen die het gaat ontvangen van de UEFA. Ter vergelijking: die twaalf miljoen is ongeveer elf keer minder dan het bedrag aan tv-geld dat Aston Villa vorig seizoen ontving in de Premier League.

Ook in de Conference League van dit seizoen is het verschil in tv-geld tussen Nederlandse en Engelse clubs groot. Dat is te meten via het vorige seizoen, omdat dit in dezelfde cyclus zit en de bedragen dus ongeveer hetzelfde zijn. AZ kreeg vorig jaar 0,7 miljoen uit de market pool, West Ham United haalde via die route ruim 5,2 miljoen binnen.

In totaal kan Ajax richting de twintig miljoen aan Europese inkomsten gaan, maar dan moet de Conference League wel gewonnen worden. Voor het bereiken van de kwartfinale staat zoals eerder genoemd één miljoen, een halve finale leidt tot twee miljoen extra, een finaleplek garandeert drie miljoen en bij eindwinst komt daar nog eens twee miljoen euro bij. Premies voor het winnen van wedstrijden zijn afgeschaft bij het ingaan van de knock-outfase.

De inkomsten van Ajax in Europa

Startpremie 3,63 miljoen euro
Coëfficiëntenpremie 4,092 miljoen
Market pool 2,77 miljoen
Prestatiebonus 1,65 miljoen
Tussenrondedeelname 0,3 miljoen
Totaal 12,442 miljoen
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.