Pover PSV verliest zijn ongeslagen status in Nijmegen

PSV heeft zaterdag uit bij NEC voor het eerst dit seizoen een Eredivisie-wedstrijd verloren. De koploper gaf een voorsprong uit handen, waarna Jasper Cillessen ook nog eens een strafschop stopte voor de bekerfinalist. Feyenoord heeft zondag de kans de titelstrijd nieuw leven in te blazen.

N.E.C.
N.E.C.
3 - 1
PSV
PSV

Vlak voor de aftrap ging het bij ESPN nog over de ongeslagen status van PSV. Peter Bosz zei dat hij het seizoen van zijn team heel bijzonder zou vinden als de titel zou worden gepakt. Zou dat met een ongeslagen status gebeuren, dan mocht volgens de trainer gesproken worden van een 'uniek seizoen'. Met nog acht speelrondes te gaan was NEC-uit op papier een van de zwaarste hordes die de Eindhovenaren nog moesten nemen.

PSV kwam nog op voorsprong bij de ploeg die zijn laatste vijf thuiswedstrijden in de Eredivisie stuk voor stuk had gewonnen. In de twintigste minuut was het raak voor de bezoekers, na een balverovering door Jerdy Schouten. Na een combinatie met Luuk de Jong lanceerde de middenvelder Hirving Lozano. De zeer matig spelende Mexicaan benutte de kans niet, maar uit de rebound wist Johan Bakayoko wel te scoren: 0-1.

NEC stond in de fase na die treffer onder druk, maar de ploeg wist het wel spannend te houden met dank aan Cillessen. De doelman bracht redding bij kansen voor Sergiño Dest en Hirving Lozano. De Nijmegenaren kregen met name in de omschakeling wel wat mogelijkheden, maar die werden veelal slecht uitgespeeld. Door geschutter bij PSV was er in de veertigste minuut plotseling een mogelijkheid die eigenlijk niet eens uitgespeeld hoefde te worden. De kersverse Argentijns international Walter Benítez speelde Joey Veerman in. De spelmaker stond vlak buiten zijn eigen strafschopgebied direct onder druk en verspeelde de bal aan Sylla Sow. Bij een poging dat te herstellen, vloerde Veerman de aanvaller in het strafschopgebied. Mees Hoedemakers kwam nog tot schieten en miste. De VAR greep in en riep Bas Nijhuis naar het scherm, met een strafschop tot gevolg. Lasse Schöne zorgde vanaf elf meter koeltjes voor de 1-1.

Uit het wisselen van Lozano halverwege door Bosz sprak al onvrede. De zorgen bij de PSV-coach groeiden in de tweede helft. Kodai Sano zette NEC in de 49ste minuut op voorsprong. Benítez had nog een antwoord op een schot van Mees Hoedemakers, maar was bij de rebound van de twintigjarige Japanner kansloos (2-1). Bosz probeerde voor de ommekeer te zorgen met het inbrengen van Ricardo Pepi en Mauro Júnior voor Guus Til en Andre Ramalho, maar de schade nam kort na die dubbele wissel alleen maar verder toe. In de 63ste minuut bracht Sow de eerste competitienederlaag van het seizoen voor PSV nog veel dichterbij. De aanvaller kwam bij de eerste paal goed voor Jerdy Schouten en scoorde van dichtbij uit een voorzet van Brayann Pereira: 3-1.

Tevergeefs probeerde PSV de schade te herstellen. De koploper was niet alleen defensief kwetsbaar in Nijmegen, maar was aanvallend ook minder indrukwekkend dan vaak het geval was dit seizoen. De voor Lozano ingevallen Malik Tillman kon daar ook geen verandering in brengen. De Jong had zijn dag ook niet, bleek wel toen hij tien minuten voor het einde vanaf de strafschopstip mocht aanleggen na een overtreding van Pereira op Dest. De Jong stond oog in oog met Cillessen. Uitgerekend in de wedstrijd waarin PSV zijn ongeslagen status verloor, stopte de 34-jarige goalie een strafschop. De man die niet bepaald bekendstaat als penaltykiller redde knap.

NEC bleef ook daarna overeind, waardoor een evenaring van de prestatie van Ajax in het seizoen 1994/95 voor PSV niet meer mogelijk is. Ajax bleef toen ongeslagen. Voor PSV ging het in de jacht op zo'n prestatie in wedstrijd 27 mis. Feyenoord kan de achterstand op de koploper zondag terugbrengen tot zeven punten door thuis te winnen van FC Utrecht.