Pover FC Groningen formeel veilig dankzij rake strafschop

Reacties

FC Utrecht is er donderdagavond niet in geslaagd in eigen huis af te rekenen met FC Groningen. Een benutte strafschop van Tom van Weert hielp de noorderlingen aan een punt: 1-1. FC Groningen is nu formeel zeker van lijfsbehoud in de Eredivisie. FC Utrecht op zijn beurt is zeker van een plekje in de top acht en daarmee de play-offs om Europees voetbal.

Pover FC Groningen formeel veilig dankzij rake strafschop

Voorafgaand aan de thuiswedstrijd tegen FC Groningen onthulden supporters van FC Utrecht een borstbeeld van Frans van Seumeren. De eigenaar viert deze maand zijn tienjarige jubileum in De Galgenwaard en zou die mijlpaal maar wat graag cachet geven met het bereiken van Europees voetbal. Daartoe zal FC Utrecht moeten pieken in de play-offs, want door de nederlaag bij Feyenoord van zondag verdween het uitzicht op de vierde plaats.

Voor FC Groningen zat deelname aan het seizoenstoetje er geen moment in. Dat de ploeg van Ernest Faber bij aanvang van de wedstrijd zelfs nog niet eens officieel veilig was, 'dankte' het vooral aan de prestaties in uitwedstrijden. FC Groningen, dat acht punten veroverde in de eerste vijftien duels buitenshuis, moest ook in de Domstad al snel in de achtervolging. Al na acht minuten schoot Willem Janssen van dichtbij raak nadat achtereenvolgens Dario Dumic en Yassin Ayoub een kopduel hadden gewonnen.

FC Utrecht zette onder de aangename weersomstandigheden meteen de jacht op de 2-0 in en was daar met name via Gyrano Kerk ook enkele keren dichtbij. Eerst verzuimde de aanvaller een counter af te ronden na een goede actie van Zakaria Labyad, waarna hij even later naast schoot. Sergio Padt onderscheidde zich door redding te brengen op een inzet van Sander van de Streek. FC Groningen, waar Django Warmerdam geblesseerd uitviel, stelde daar weinig tegenover en mocht de handen dichtknijpen dat het slechts 1-0 stond bij rust.

FC Utrecht-fans ontrolden een spandoek ter ere van Mihai Nesu, die aanwezig was in De Galgenwaard.
FC Utrecht-fans ontrolden een spandoek ter ere van Mihai Nesu, die aanwezig was in De Galgenwaard.

Na de hervatting bleven de verhoudingen in eerste instantie zoals ze waren: een sterker FC Utrecht dat FC Groningen geregeld in verlegenheid bracht. De noorderlingen mochten Labyad dankbaar zijn dat hij vanuit kansrijke positie over schoot, anders was het duel waarschijnlijk al na vijftig minuten gespeeld. De mogelijkheid van Labyad bleef lange tijd het enige wapenfeit in de tweede helft.

De wedstrijd leek dood te bloeden, totdat het pover spelende FC Groningen de stand twintig minuten voor tijd opeens gelijktrok. Tom van Weert verzilverde een strafschop, die werd toegekend na een overtreding van Mark van der Maarel op diezelfde Van Weert. FC Utrecht slaagde er niet meer in het initiatief te veroveren en morste voor de vijfde keer op rij punten in de Eredivisie. Desondanks hebben de Domstedelingen goede papieren om op plek vijf te finishen: de voorsprong op SC Heerenveen bedraagt vier punten. FC Groningen bekleedt de twaalfde plaats.

FC Utrecht vervolgt het Eredivisie-seizoen op zondag 29 april met een uitwedstrijd tegen Heracles Almelo. Op diezelfde dag fungeert FC Groningen als gastheer van Excelsior.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.