Polen spreekt schande van de man die er níét bij was tegen Oranje

Reacties

In Polen gaat het zondag niet alleen over de spelers die een knappe remise tegen Oranje bewerkstelligden, maar ook over iemand die er níét bij was. Linksback Maciej Rybus heeft zich niet populair gemaakt met zijn keuze om in Rusland te blijven voetballen. Hij tekende zaterdag een contract bij Spartak Moskou, dat hem overnam van Lokomotiv Moskou. Zijn zaakwaarnemer gooit een dag later olie op het vuur met controversiële uitspraken.

Polen spreekt schande van de man die er níét bij was tegen Oranje
© Pro Shots
Nederland
Nederland
2 - 2
Polen
Polen

Rybus speelde in totaal 66 interlands voor Polen, maar behoort momenteel niet tot de nationale selectie. Bondscoach Czeslaw Michniewicz besloot om de vleugelverdediger thuis te laten voor de Nations League-duels van deze maand. Tijdens de samenstelling van de selectie was al bekend dat Rybus, in tegenstelling tot andere Poolse spelers, overwoog in Rusland te blijven voetballen. Dat besluit is tegen het zere been van veel mensen in Polen, die zich achter hun buurland Oekraïne scharen in de oorlog tegen Rusland.

© Pro Shots

Rybus stond onder contract bij Lokomotiv Moskou en had de mogelijkheid om Rusland te verlaten. Clubs als Legia Warschau en Olympiue Lyonnais toonden interesse, maar de 32-jarige linksback koos voor een overstap naar Spartak. In een programma van sportplatform Meczyki geeft zijn zaakwaarnemer Mariusz Piekarski toelichting op de keuze. 'Een man heeft in het leven meerdere taken, waarvan de zorg voor en het beschermen van zijn gezin de belangrijkste is', zegt Piekarski, die zelf ook twee interlands voor Polen speelde.

De zaakwaarnemer spreekt van een 'ingewikkelde situatie'. Zijn cliënt woont al negen jaar in Rusland en woont samen met zijn Russische vrouw en hun twee kinderen. Volgens Piekarski kan Rybus niet zomaar zijn spullen pakken en 'een decennium van zijn leven schrappen'. 'Er is een oorlog gaande tussen Rusland en Oekraïne, maar ze zijn wel veilig in Rusland. Hij nam de beslissing in de wetenschap dat er veel hatelijke reacties op zouden komen.'

'Stel je voor dat Maciej naar Polen zou komen: we weten allemaal hoe Polen over Russen denken. Het zou voor zijn kinderen niet leuk zijn op school. Daarom blijft hij in Rusland, daar is zijn familie veilig. Je weet nooit wat er zou zijn gebeurd als hij een andere transfer had gemaakt', zegt Piekarski, die een vergelijking trekt met de moord op Pawel Adamowicz, de burgemeester van Gdańsk die in 2019 tijdens een benefietevenement op een podium werd neergestoken. 'Het zijn rare tijden. Er zijn zoveel boze mensen, dat je nooit weet wat er gebeurt. Niemand beschermt je.'

© Pro Shots

'De burgemeester van Gdańsk kwam ook lachend het podium op, maar door één gek stapte hij nooit meer van het podium af. Dat kan iedereen overkomen', stelt de zaakwaarnemer. 'Maciej doet niemand kwaad. Er is meer op aarde dan voetbal, mensen. Het is maar voetbal. Het is niet alsof het gaat om zaken van leven en dood.' Poolse media spreken schande van de door Piekarski getrokken vergelijking. 'Is de zaakwaarnemer van Maciej Rybus helemaal gek worden?', vraagt de krant Super Express zich bijvoorbeeld af. Andere nieuwswebsites publiceren kritische reacties van diverse twitteraars.

Meerdere sporters uit Polen hebben Rusland in de afgelopen maanden achter zich gelaten. Zo verkaste Grzegorz Krychowiak, die een basisplaats had in De Kuip, op huurbasis van FC Krasnodar naar AEK Athene. Rybus liet zaterdag zelf weten dat hij inderdaad mede voor zijn familie in Rusland blijft. 'Ik ben er heel blij mee', zei hij over zijn transfer naar Spartak. 'Mijn familie is gelukkig. Ik woon al lang in Rusland, dus het was voor mij een optie om hier te blijven. Mijn vrouw wilde dat ook. Ik voel me hier prettig. Mijn kinderen gaan hier naar school.' Rybus behoorde vorige zomer nog tot de EK-selectie van Polen en had een basisplaats in de eerste groepswedstrijd tegen Slowakije (1-2 nederlaag). Doordat hij in maart het coronavirus opliep, dateert zijn laatste interland van 12 november (1-4 zege op Andorra).

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.