Chelsea heeft zaterdagmiddag wederom een tik te verwerken gekregen. De ploeterende Londenaren gingen op eigen veld onderuit tegen AFC Bournemouth, dankzij een even opmerkelijke als fraaie treffer. Sheffield United is, dankzij een thuiszege op Aston Villa, nu een van de belangrijkste concurrenten.

Chelsea
Chelsea
0 - 1
AFC Bournemouth

Door thuis met 2-1 te winnen van Lille plaatste Chelsea zich dinsdag voor de achtste finale van de Champions League, uiteraard ten koste van Ajax. Zo crescendo als het in Europees verband gaat voor de ploeg van manager Frank Lampard, zo stroef draaien de Londenaren in de Premier League. Van de voorgaande vier competitiewedstrijden werden er drie verloren, waardoor nummer vier Chelsea de concurrentie plotseling voelt naderen. Zonder Nathan Aké en Arnaut Danjuma Groeneveld (zij zitten beiden in de overvolle ziekenboeg) deelde Bournemouth een volgende tik uit.

Mason Mount (ex-Vitesse) kreeg voor rust nog wel de grootste kans voor de thuisploeg, maar na een werkelijk schitterende pass van Jorginho stuitte hij op de goed uitgekomen Aaron Ramsdale. De Bournemouth-goalie was ook twintig minuten voor tijd de reddende engel, toen hij een kopbal van Emerson (van nog geen vijf meter afstand) keerde. Tussendoor hadden The Cherries dé kans op de 0-1 al laten liggen. Joshua King legde de bal panklaar neer voor Dan Gosling, maar die faalde jammerlijk.

In de 84ste minuut maakte hij die misser meer dan goed. Gosling kreeg de bal door de lucht aangespeeld in de zestien, terwijl hij met zijn rug naar de goal van Chelsea stond. Hij nam hem vervolgens met zijn borst aan en scoorde schitterend, door de bal achterwaarts (hij stond nog steeds met zijn rug naar de goal) over zichzelf en keeper Kepa Arrizabalaga heen te schieten. De vlag ging omhoog voor buitenspel waardoor de treffer werd afgekeurd, maar de VAR constateerde dat dat onterecht was, waardoor Bournemouth alsnog kon juichen.

Die 0-1 bleek ook de eindstand, waardoor de bezoekers na vijf nederlagen op rij weer eens hebben gewonnen. Voor Chelsea is de volgende competitiedreun: de laatste vijf wedstrijden leverden slechts drie punten op.

Burnley
Burnley
1 - 0
Newcastle United

Het duel tussen de Nederlandse linksbacks met een verleden bij PSV (Erik Pieters bij de thuisploeg, Jetro Willems bij de bezoekers) werd een prooi voor Burnley. Een kwartier na rust kopte Chris Wood een indraaiende corner van Ashley Westwood van dichtbij binnen, waarmee hij zijn ploeg de winst bezorgde. Op dat moment was Willems overigens al gewisseld, Pieters speelde negentig minuten. Door de overwinning heeft Burnley nu nog één puntje minder dan Newcastle United.

Sheffield United
2 - 0
Aston Villa
Aston Villa

Beide ploegen promoveerden vorig seizoen vanuit het Championship, maar de prestaties in het huidige seizoen lopen nogal uiteen. Aston Villa knokt als nummer zeventien tegen degradatie (de club stond tot zaterdag slechts op doelsaldo boven de streep), terwijl Sheffield United de zeventiende speelronde begon als nummer acht van Engeland. Ook zaterdag was de thuisploeg beter dan de bezoekers, waar Anwar El Ghazi tachtig minuten meedeed.

Chris Basham gaf de bal kort na de pauze met een schitterend hakje mee aan John Lundstram, die de bal voorgaf op John Fleck: 1-0. Diezelfde Fleck schoot in de 73ste minuut de 2-0 hard binnen, waarmee hij een einde maakte aan alle onzekerheid. Namens Aston Villa miste Jack Grealish nog wel een penalty. Dankzij de overwinning staan The Blades voorlopig knap vijfde, op vijf punten van Chelsea.