Ploeterende Oranje Vrouwen ontsnappen in extra tijd aan nederlaag

De Oranje Vrouwen hebben zaterdagmiddag tegen Tsjechië ternauwernood een nederlaag voorkomen in de WK-kwalificatiereeks. Stefanie van der Gragt schoot de Leeuwinnen te hulp in de blessuretijd van de tweede helft.

De WK-kwalificatiewedstrijd zou eigenlijk vrijdagavond afgewerkt worden in Ostrava, maar sneeuwval gooide roet in het eten. Het duel werd daarom verschoven naar zaterdagmiddag en kende een matig begin van de Oranje Vrouwen, zonder Lieke Martens.

Na elf minuten opende Katerina Svitkova de score voor Tsjechië. De speelster van West Ham United verraste keeper Sari van Veenendaal met een schot van ver buiten het strafschopgebied.

Oranje ging met een achterstand de rust in, maar wist al snel in de tweede helft op gelijke hoogte te komen. Een hard schot van Jill Roord belandde via de paal voor de voeten van Van de Donk die de rebound binnen kon werken.

Waar Oranje op zoek ging naar de voorsprong, daar was Tsjechië weer trefzeker aan de andere kant. Simona Necidova maakte na een afgeslagen corner van dichtbij de 2-1.

De Leeuwinnen leken vervolgens af te stevenen op de eerste nederlaag in de WK-kwalificatiereeks, maar Stefanie van der Gragt voorkwam in de blessuretijd dat de Oranje Vrouwen met lege handen huiswaarts zouden keren. De verdediger kopte een voorzet van Kika van Es binnen: 2-2.

Nederland blijft door het punt in Tsjechië aan kop in groep C. De voorsprong op nummer twee IJsland is na vijf duels vijf punten. De IJslandse vrouwen hebben nog wel twee duels tegoed.