Ploeterend AZ loopt tegen tien man Volendam schade op in titelrace

AZ heeft zaterdagavond met veel pijn en moeite een nederlaag voorkomen op bezoek bij FC Volendam. De thuisclub stevende af op een verrassende zege, maar een rode kaart van Gaetano Oristanio hielp de gasten in het zadel voor een slotoffensief.

FC Volendam
FC Volendam
1 - 1
AZ
AZ

AZ speelde vorige week nog een spectaculaire thuiswedstrijd tegen FC Utrecht, maar op bezoek bij FC Volendam sprankelden de Alkmaarders allesbehalve. Vangelis Pavlidis, vorige week nog goed voor drie doelpunten tegen Utrecht, was vrijwel onzichtbaar in het Kras Stadion. De beste kans in een gezapige eerste helft was voor Volendam.

Volendamse tandem
Xavier Mbuyamba was vanuit een vrije trap van Carel Eiting dreigend voor het doel van Mathew Ryan. De Australische goalie zag de kopbal van de verdediger van Volendam net naast gaan. De eerste doelpoging van het voor rust passief spelende AZ kwam na de pauze op naam van Jens Odgaard. Uit een hoekschop kopte de Deen voorlangs.

Nadat Mbuyamba voor rust al een keer dreigend werd uit een standaardsituatie van Eiting, wist hij na een uur wel raak te koppen. Eiting was opnieuw de aangever en de boomlange Mbuyamba was bij de tweede paal alert met zijn hoofd: 1-0. AZ-trainer Pascal Jansen besloot na de tegentreffer aanwinst Sven Mijnans in te brengen. Mijnans kwam vorige maand over van Sparta Rotterdam.

Rood Oristanio
Volendam dook kort na de openingstreffer weer gevaarlijk op voor Ryan: dit keer schoot Brian Plat op de vuisten van de AZ-keeper. De Alkmaarders werden in hun zoektocht naar de gelijkmaker geholpen door Volendam-spits Gaetano Oristanio. De Italiaan zette nabij de middenlijn zijn noppen op de achillespees van Jordy Clasie. Na overleg met de VAR besloot scheidsrechter Martin Pérez een directe rode kaart te geven.

AZ kreeg door de overtalsituatie de controle over de wedstrijd en ging in de slotfase op zoek naar goals. Pavlidis en Odgaard waren direct dicht bij de 1-1. En bij zijn derde poging van de avond was het raak voor Odgaard. Na een afgeslagen corner kreeg de Deense aanvaller de bal via het hoofd van Volendam-speler Derry John Murkin en schoot raak: 1-1. AZ drong daarna nog aan bij het doel van keeper Filip Stankovic, maar scoorde niet meer. AZ verzuimt door het gelijkspel de koppositie over te nemen van Feyenoord, dat zondag in actie komt tegen PSV.