Platini wil het EK in meerdere landen tegelijk afwerken

UEFA-voorzitter Michel Platini heeft zaterdag een tipje van de sluier gelicht over enkele zeer opmerkelijke plannen van de Europese voetbalbond. Wat hem betreft wordt vanaf 2020 het EK afgewerkt door heel Europa.

Platini wil het EK in meerdere landen tegelijk afwerken

De Fransman ziet heil in een organisatie door diverse landen en niet langer door één of twee gastlanden. Een toernooi afwerken over twaalf tot dertien verschillende speelsteden door heel Europa is volgens de UEFA-preses haalbaar.

Behalve het plan zelf, is ook het tijdstip opmerkelijk. Platini ontvouwde zijn plannen tijdens een persconferentie in Kiev, een dag voorafgaand aan de EK-finale tussen Spanje en Italië.'Het idee zal velen verbazen maar het Uitvoerend Comité heeft een mandaat gekregen om het te onderzoeken. In december of januari nemen we een beslissing', verklapte Platini.

'Het idee bevalt mij enorm en ook een meerderheid in het Uitvoerend Comité heeft er oren naar', vervolgt Platini. 'Waarom een land verplichten tien nieuwe stadions te bouwen, luchthavens, etc.? In dit scenario heeft elk land één stadion in één stad en dit over heel Europa. Het zou de zaken veel simpeler maken en het is veel goedkoper. Maar het is slechts een idee. Nog niets is definitief.'

Over vier jaar heeft het EK plaats in Frankrijk. Dan nemen voor het eerst 24 landen deel. De editie van 2020, het toernooi dat als het aan Platini ligt al door heel Europa afgewerkt wordt, heeft nog geen aangewezen gastheer. Turkije is daarvoor de grote favoriet. In dat land is woest gereageerd op het voorstel van Platini.

De KNVB liet zich eerder al eens ontvallen open te staan voor de organisatie van het EK 2024. Mochten de plannen van Platini doorgang vinden, is ook een dergelijk scenario van de baan.

Tot slot sprak Platini, die nog maar eens herhaalde fel tegen de invoering van technische hulpmiddelen te zijn, zijn tevredenheid uit over de momenteel twee organiserende landen en de arbitrage op het EK.

'Ik ben echt enorm trots. Ondanks alle kritiek hebben Oekraïne en Polen bewezen fantastische gastheren te zijn voor een geweldig toernooi. De lat voor Frankrijk in 2006 ligt nu erg hoog.' De Fransman noemde de ophef over racisme een smetje. 'En over de arbitrage? Hoewel iedereen de fouten benadrukt, zijn wij tevreden.' Foto: VI Images

{"title":"Actie: 50x je inzet voor winst van Oranje tegen Polen!","titleMobile":"Actie: 50x je inzet voor winst van Oranje tegen Polen!","odd":"50.00","url":"https://partner.toto.nl/C.ashx?btag=a_432b_305c_&affid=205&siteid=432&adid=305&c=","bookmaker":{"name":"Toto","id":5002,"lightIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","darkIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","iconSize":27},"image":"jcr:b038471f-73bd-4ee0-96c4-490369bb9214","position":"2","type":"link","articleLink":"/nieuws/actie-jacks-tot-100x-je-inzet-voor-een-zege-van-feyenoord-of-psv","articleId":"dd0a2af1-c5c3-4a1a-aab8-c34875dc201d","text":"Wint Nederland zijn eerste poulewedstrijd? TOTO pakt uit met een welkomstactie (24+).","textMobile":"Wint Nederland zijn eerste poulewedstrijd? TOTO pakt uit met een welkomstactie (24+)."}
Bekijk hier al onze video's