Pijnlijke avond titelkandidaten NEC en Fortuna

De top van de Jupiler League is in de 21ste speelronde wat dichter in elkaar geschoven. De nummer één en twee van de ranglijst kregen allebei een flinke dreun, terwijl Telstar eenvoudig won van FC Eindhoven. Jong PSV kroop door het oog van de naald op bezoek bij De Graafschap. Jong Ajax kan aanstaande maandag goede zaken doen in de strijd om het kampioenschap als het wint van SC Cambuur.

FC Dordrecht - Fortuna Sittard 3-0
De trotse koploper en kersverse periodekampioen Fortuna Sittard mocht na het succes van vorige week op bezoek bij laagvlieger FC Dordrecht en het werd al snel duidelijk dat de Limburgers de afgelopen week misschien iets te veel nagenoten hebben van de periodetitel. De ploeg kreeg geen minuut grip op de wedstrijd en kwam dan ook op achterstand. Na 24 minuten tikte Jafar Arias raak na een voorzet van Andreias Calcan. In de tweede helft gingen De Schapenkoppen door. Arias verlengde in de 55ste minuut de bal al dan niet bewust op Robert Mutzers die knap raak schoot.

Arias kroonde zich enkele minuten later tot Man van de Wedstrijd. De spits werd helemaal vrijgelaten door de Fortuna-defensie en kreeg alle tijd om rustig raak te schieten: 3-0. Door de overwinning kan Dordrecht weer omhoog kijken in de Jupiler League, terwijl Fortuna verzuimt om uit te lopen op concurrent NEC.

'Schuurs wil volgend seizoen met Ajax in Eredivisie tegen Fortuna spelen'

Almere City FC - NEC 3-2
In navolging van de nummer één op de ranglijst begon ook nummer twee NEC slecht aan zijn duel. Op bezoek bij Almere City FC keken de Nijmegenaren al in de eerste helft tegen een 2-0 achterstand aan. Jergé Hoefdraad maakte de openingstreffer op aangeven van Anass Ahannach, die zelf met een mooie boogbal voor de tweede treffer zorgde. In de tweede helft maakte uitgerekend Sven Braken de aansluitingstreffer. De ex-speler van Almere maakte een mooie rush langs de zijlijn en schoot vanuit een 'onmogelijke' hoek knap langs doelman Chiel Kramer.

Maar NEC was het momentum daarna al heel snel weer kwijt. De ploeg van Pepijn Lijnders ging vol druk zetten en liep daardoor in het mes. Javier Vet hield de bal na een counter goed bij zich, draaide open en zag Silvester van der Water helemaal vrij staan, die daarna eenvoudig afrondde. Toch vocht NEC zich terug en weer was het Braken die scoorde. Met een fantastische boogbal verschalkte hij Kramer, maar verder dan dat kwam de ploeg niet en grijpt zodoende naast de koppositie in de Jupiler League. Diep in de blessuretijd pakte NEC-invaller Ole Romeny nog een rode kaart.

Telstar - FC Eindhoven 4-1
De nummer vier van de Jupiler League kwam al vroeg op voorsprong dankzij een geplaatste schuiver van Andrija Novakovich in de vijfde minuut. De bezoekers deden al snel wat terug via Jupiler League-topscorer Mart Lieder, die zijn zeventiende doelpunt van het seizoen maakte. Toch was het de thuisploeg die de regie gedurende de wedstrijd in handen hield. Melvin Platje zorgde weer voor de voorsprong met een geweldige goal. Hij schoot van buiten het strafschopgebied met een boogbal heerlijk raak. Vlak voor rust maakte Novakovich ook nog zijn tweede van de avond.

In de tweede helft ging de ploeg uit Velsen-Zuid vrolijk verder en weer was het een mooie goal. Mo Osman schoot met buitenkant rechts knap raak in de verre hoek. Daarna liet de ploeg de teugels vieren en speelde het de wedstrijd rustig uit. Door de overwinning kruipt Telstar voorzichtig richting de topdrie.

De Graafschap - Jong PSV 2-3
De Graafschap begon goed en al binnen vijf minuten werd er binnengekopt vanuit een corner door Lars Nieuwpoort. Even later werd het ook al 2-0 dankzij een heerlijke goal van Youssef El Jebli. Met zijn rechterbeen krulde hij fantastisch raak in de verre bovenhoek. De Superboeren leken zich op te kunnen maken voor een leuke avond, maar niets bleek minder waar. De Eindhovenaren deden al snel wat terug. Cody Gakpo bekroonde zijn basisdebuut met een treffer. Oog in oog met doelman Filip Bednarek schoot de aanvaller overtuigend raak.

Maar zo spectaculair als dat de wedstrijd begon, zo saai werd het naarmate die vorderde. Tot de 81ste minuut toen Myenty Abena een overtreding beging op Gakpo in het strafschopgebied. Dante Rigo ontfermde zich over het buitenkansje en maakte zo de gelijkmaker. Daarna begonnen de Eindhovenaren aan een slotoffensief en werden beloond. Gakpo schoot zijn tweede van de avond binnen in de 92ste minuut: 2-3. Jong PSV houdt zodoende de aansluiting met de top van de Jupiler League.

Go Ahead Eagles - MVV Maastricht 3-1
Eerder vandaag maakte Go Ahead Eagles bekend dat spits Leon de Kogel naar Spanje vertrekt en dus stond zijn concurrent Sam Hendriks, al goed voor dertien goals dit seizoen, gewoon in de punt van de aanval bij Kowet. Al na zestien seconden liet hij zien waarom hij dit seizoen de voorkeur krijgt en schoot van buiten het zestienmetergebied hard en droog raak. Vlak voor rust liet hij nog eens zien in topvorm te verkeren door rustig MVV-doelman Michael Verrips uit te kappen raak te schieten.

In de tweede helft werd het 3-0 door een hakballetje van Stefano Beltrame, die zo een mislukt schot van Sjoerd Overgoor tot doelpunt promoveerde. In de slotminuten deed Jonathan Okita nog wat terug namens de bezoekers, maar daar bleef het bij. Go Ahead komt door de overwinning een beetje los van de onderste plekken en komt op gelijke hoogte met MVV.