Pickford pakt heldenrol en bezorgt Engeland nu wél brons

Het brons van de Nations League is voor Engeland. Nadat honderdtwintig minuten geen winnaar opleverden waren het de Engelsen die de strafschoppen beter namen dan de Zwitsers.

Zwitserland
Zwitserland
ns
0 - 0
Engeland
Engeland

Engeland moest donderdag na honderdtwintig minuten zijn meerdere erkennen in Oranje terwijl Zwitserland een dag eerder werd verslagen door Cristiano Ronaldo en Portugal (3-1) in de halve finale van de Nations League. En dus moesten Engeland en Zwitserland in Guimarães onderling uitmaken wie het brons op de eerste editie van het Europese eindtoernooi mocht ontvangen. Voor de Zwitsers zou het voor het eerst zijn dat het land eremetaal pakt op een eindtoernooi. Engeland wilde ditmaal wél brons nadat de strijd om de derde plek op het WK vorig jaar verloren ging tegen België.

Waar Gareth Southgate tegen Oranje alle Champions League-finalisten van Liverpool en Tottenham Hotspur nog op de bank liet, daar stuurde hij er tegen Zwitserland zes het veld in: Trent Alexander-Arnold, Dele Alli, Eric Dier, Joe Gomez, Danny Rose en captain Harry Kane. Jordan Henderson was de enige Champions League-finalist die vanaf de zijkant moest toekijken. Hij zag vanaf de bank toe hoe Kane slechts drie minuten nodig had om zich te laten gelden. De Spurs-aanvaller probeerde de bal zeer fraai over doelman Yann Sommer te stiften. Dat lukte ook, maar het was de lat die de Zwitserse doelman te hulp schoot.

Het was een eerste signaal van de Engelsen, die na een kwartier met een tweede wapenfeit kwamen. Raheem Sterling kreeg de bal bij de tweede paal en kon vrij inschieten, maar het was Sommer die met een moeizame redding de bal buiten zijn doel hield. Zwitserland zette daar voor rust nauwelijks iets tegenover in een wedstrijd waarin de fysieke duels niet werden vermeden.

Ook na rust was het Engeland dat de meeste aanspraak maakte op een goal, die na 55 minuten bijna viel. Kane zag via Fabian Schär de bal richting doel gaan, maar Sommer werkte de bal met een katachtige redding tegen de paal. Aan de andere kant was het vervolgens Granit Xhaka die een enorme kans kreeg op de openingstreffer. Jordan Pickford stond echter op de goede plek om het harde schot van de Zwitser te pareren. Het waren twee spaarzame momenten van opwinding in een verder povere tweede helft.

VAR
Pas zes minuten voor tijd veerde het publiek in Guimarães weer op. Sterker nog: invaller Callum Wilson, die Kane afloste, dacht zijn ploeg zelfs het brons te bezorgen. De spits van AFC Bournemouth werkte de rebound binnen nadat een kopbal van Alli op de lat uiteen spatte. De VAR stak echter een stokje voor de tweede treffer van Wilson in drie interlands. De Engelsman had vlak daarvoor Manuel Akanji aan zijn arm getrokken. Engeland moest dus net als tegen Oranje nog even verder na de reguliere speeltijd, want ook in de laatste minuten van de wedstrijd vielen geen goals.

In die verlenging hield Sommer, doelman van Borussia Mönchengladbach, zijn ploeg op de been. In de honderdste minuut verrichtte de Zwitser weer een wonderbaarlijke redding op een knappe kopbal van Alli na een voorzet van Alexander-Arnold. Ook de rebound van Sterling was een prooi voor Sommer.

In de rust van de verlenging probeerde Southgate met het brengen van Jadon Sancho en Ross Barkley nog iets te forceren. En eigenlijk zoals de gehele wedstrijd al kreeg Engeland ook in de tweede helft van de verlenging de beste kans. Sterling versierde met een fraaie solo een vrije trap en ging vervolgens zelf achter de bal staan. Hij mikte de bal over de Zwitserse muur, maar nét iets te hoog. De bal spatte uiteen op de lat boven Sommer.

En dus was er geen ontkomen meer aan: penalty's moesten bepalen welk land de bronzen medaille van de Nations League omgehangen zou krijgen. Beide ploegen namen de penalty's bijzonder goed. Bij Engeland bleven Maguire, Barkley, Sancho, Sterling én doelman Pickford foutloos. Bij Zwitserland scoorden Steven Zuber, Xhaka, Akanji, Kevin Mbabu en Schär ook. En dus waren er meer dan tien penalty's nodig om tot de beslissing te komen.

Dier scoorde vervolgens ook, maar het was de Zwitser Josip Drmic die de enige speler werd die miste. Pickford pakte zijn penalty uitstekend en daarmee wint Engeland in tegenstelling tot het WK 2018 in Rusland ditmaal wel eremetaal: brons in de Nations League.