Pep's City op weg om iconische Premier League-teams te overschaduwen

Reacties

Manchester City gaat na twintig speelronden soeverein aan kop in de Premier League. Het gat met de runner-up Manchester United bedraagt liefst vijftien punten. Voetbal International vergelijkt de imponerende prestatie van de machine van Pep Guardiola met een aantal iconische Premier League-elftallen.

Pep's City op weg om iconische Premier League-teams te overschaduwen

The Invincibles

In het seizoen 2003/04 maakte het Arsenal van Arsène Wenger grote indruk in de Premier League. The Gunners werden ongeslagen kampioen van Engeland, deze prestatie is ook voor het huidige City nog mogelijk. Met grote namen als Dennis Bergkamp, Thierry Henry, Patrick Vieira en Robert Pirès behaalde de formatie uit Noord-Londen de titel met negentig punten. Het gat met nummer twee Chelsea bedroeg aan het einde van de rit elf punten.

Te bedenken dat na twintig speelronden Arsenal niet eens bovenaan de ranglijst stond. The Gunners stonden namelijk tweede met een achterstand van drie punten op koploper Manchester United. Manchester City heeft vandaag de dag na twintig speelronden liefst twaalf punten meer dan The Invincibles in die tijd.

Na 20 speelrondes Na 38 speelrondes
Arsenal 03/044690
Manchester City 17/1858110 (doorberekening van het huidige gemiddelde)
The Invincibles werden ongeslagen kampioen van Engeland.
The Invincibles werden ongeslagen kampioen van Engeland.

De komeetinslag van The Special One

'I am a Special One', waren de legendarische woorden van de kersverse Chelsea-manager José Mourinho bij zijn perspresentatie in 2004. De Portugees had zojuist de Champions League gewonnen met FC Porto en barstte van het zelfvertrouwen. Mede dankzij het grote geld van suikeroom Roman Abramovich maakte Mourinho zijn woorden waar. In zijn eerste seizoen domineerden The Blues de Premier League en eindigden de Londenaren fier aan kop met 95 punten. Twaalf punten meer dan naaste concurrent Arsenal.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De prestaties van Chelsea na twintig speelronden verbleken naast de cijfers van het huidige Manchester City. Een elftal met namen als Didier Drogba, Arjen Robben, Frank Lampard en John Terry in de gelederen had na twintig speelronden 49 punten. Dat zijn er negen punten minder dan het City van Guardiola. Bovendien bedroeg het gat met nummer twee Arsenal na twintig duels 'slechts' vijf punten, terwijl The Citizens nu al vijftien punten los staan. In het daaropvolgende seizoen prolongeerde Mourinho met Chelsea de titel met 91 punten.

Na 20 speelrondes Na 38 speelrondes
Chelsea 04/054995
Manchester City 17/1858110 (doorberekening van het huidige gemiddelde)
José Mourinho maakte direct indruk in de Premier League met een kampioenschap.
José Mourinho maakte direct indruk in de Premier League met een kampioenschap.

De heerschappij van Sir Alex Ferguson

Tussen 2006 en 2009 was Manchester United de grote alleenheerser in de Premier League. In drie opeenvolgende seizoenen behaalde de formatie van Sir Alex Ferguson zeer constante cijfers. The Red Devils werden namelijk kampioen met 89, 87 en 90 punten. In 2008 was United na penalty's te sterk voor Chelsea en sleepte het elftal met onder anderen Cristiano Ronaldo, Wayne Rooney, Ryan Giggs en Edwin van der Sar de Champions League-trofee in de wacht. In het seizoen hierna schopte de formatie van Ferguson het opnieuw tot de eindstrijd, maar daar moest United zijn meerdere erkennen in Barcelona.

Een elftal waar praktisch alles aan klopte. Een ijzersterk centraal duo met Nemanja Vidic en Rio Ferdinand, een middenveld met onder anderen Paul Scholes en een angstaanjagende aanval met de tandem Roonaldo aangevuld met Carlos Tévez. Het verschil tussen het succeselftal van het seizoen 2007/08 en het huidige Manchester City is ook schrikbarend. Na twintig speelronden had het sterrenensemble van Ferguson 45 punten. Hiermee stond het tweede achter Arsenal. Het huidige City van Guardiola heeft momenteel dertien punten meer dan het United in die tijd. Niemand minder dan Guardiola zal begrijpen dat deze statistieken nu nog weinig zeggen. Alleen als City erin slaagt om de indrukwekkende cijfers te koppelen aan prijzen blijft dit City bij voetballiefhebbers voor altijd in het geheugen gegrift.

Na 20 speelrondes Na 38 speelrondes
Manchester United 07/084587
Manchester City 17/1858110 (doorberekening van het huidige gemiddelde)
Manchester United viert het kampioenschap in het seizoen 2007/08.
Manchester United viert het kampioenschap in het seizoen 2007/08.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.