PEC Zwolle maakt fors verlies en stelt zeer ambitieuze doelen uit

Reacties

PEC Zwolle stelt zijn ambities voorlopig naar beneden bij als gevolg van de financiële impact van de coronacrisis. Dat blijkt uit het jaarverslag dat De Blauwvingers presenteren.

PEC Zwolle maakt fors verlies en stelt zeer ambitieuze doelen uit
© Pro Shots

Voorzitter Adriaan Visser rekent op de clubsite voor dat PEC Zwolle in de seizoenen 2019/20 en 2020/21 bij elkaar opgeteld een kleine vier miljoen euro misloopt door de crisis.

Het verlies in het afgelopen boekjaar is uitgekomen op 2,5 miljoen euro. De prognose was 2,3 miljoen euro negatief, mede vanwege investeringen in onder meer de jeugdopleiding. Vorig jaar maakte PEC Zwolle nog 2,5 miljoen euro winst, vooral dankzij transfers.

Dit seizoen rekent PEC Zwolle op een omzetdaling van twee miljoen euro, vooral door het wegvallen van commerciële baten. Een groot aantal geldschieters in het MKB-segment is hard geraakt door de crisis en heeft daardoor de sponsoring stopgezet.

Het begrote verlies in het huidige boekjaar is 1,4 miljoen euro, maar dit kan nog veranderen als goede zaken worden gedaan op de spelersmarkt.

Europees voetbal
De cijfers hebben tot gevolg dat PEC Zwolle het zeer ambitieuze streven om structureel te eindigen in het linkerrijtje met twee jaar uitstelt tot 2025. Daarbij wil de club uit Overijssel vanaf dan eens in de drie seizoenen uitkomen in Europa.

Om dit te realiseren werkt de club met een zogeheten ondernemingsplan. Door via aandelenuitgifte twintig miljoen euro aan kapitaal te verzamelen hoopt PEC Zwolle in sportief opzicht een volgende stap te zetten. Voorlopig is dat doel nog niet gerealiseerd, zo wordt erkend in het jaarverslag. De extra investeringen in de spelersgroep leidden niet tot sportief rendement.

Meevallers
Een meevaller voor PEC Zwolle was de handhaving van 1. FC Köln in de Bundesliga. Het leverde een bonus van een half miljoen euro op, een afspraak voortvloeiende uit de verkoop van Kingsley Ehizibue aan de Traditionsverein. Ook dankzij de NOW-regeling (negen ton) en uitstel van belastingbetalingen (één miljoen euro) viel het verlies niet nog hoger uit.

Duidelijk is echter dat PEC Zwolle een pas op de plaats maakt. 'Voorlopig is de sportieve ambitie een twaalfde plek op de Eredivisie-ranglijst', schrijft Visser, die onlangs zijn afscheid aankondigde. In het afgebroken voorbije seizoen finishte de KNVB-bekerwinnaar van 2014 maar net boven de degradatiezone op plek vijftien, momenteel staat de club op de twaalfde plaats.

We schreven eerder uitgebreid over het ambitieuze plan van PEC Zwolle:

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer PEC Zwolle
Meer over PEC Zwolle
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.