PEC Zwolle klopt FC Utrecht na rode kaart Sarota

PEC Zwolle heeft op bezoek bij FC Utrecht een belangrijke zege geboekt. De thuisploeg leek op weg naar de overwinning, maar de gasten profiteerden van de rode kaart voor Adam Sarota: 1-2.

Voor de Zwollenaren mocht Trent Sainsbury zijn debuut maken. Hij nam bij PEC, dat de Australische verdediger op de laatste dag van de transferperiode overnam van Central Coast Mariners, de plaats in van de geblesseerde Darryl Lachman. Bij FC Utrecht keerde Kai Heerings terug van een schorsing. Afgelopen zondag tegen Ajax (1-1) maakten Matthieu Delpierre, Jordy van der Winden en Fernando Queseda hun debuut. Delpierre en Van der Winden stonden tegen PEC wederom in de basis en Queseda nam plaats op de bank, naast de aankopen Danny Koevermans en Christian Dorda.

FC Utrecht verkeerde voorafgaand aan het duel in matige vorm. De Domstedelingen wonnen geen van hun laatste vijf wedstrijden (vier nederlagen, gevolgd door de 1-1 tegen Ajax) en wachten al sinds 6 december op een overwinning. Daarmee zijn ze op dit moment de slechtst presterende ploeg in de Eredivisie. Daarentegen maakte het team van trainer Jan Wouters in de afgelopen zeventien thuisduels wel steeds minimaal één goal.

Die reeks werd tegen PEC uitgebreid naar achttien. FC Utrecht nam het initiatief in de openingsfase en zag Jens Toornstra eerst nog voorlangs schieten. Na negentien minuten was het wél raak. Via het been van de zwak ingrijpende PEC-verdediger Sainsbury kreeg Juan Agudelo de bal. De spits draaide weg bij twee tegenstanders, schoot hard en hoog raak en maakte zo zijn eerste doelpunt in de Eredivisie: 1-0. PEC stelde daar in de eerste helft niet veel tegenover.

Na rust hield de thuisploeg de druk op de bezoekers. Steve De Ridder was dicht bij de 2-0, maar schoot via de vingertoppen van PEC-keeper Diederik Boer tegen de lat. Christian Dorda had op dat moment al zijn entreek gemaakt voor FC Utrecht. De verdediger, die deze winter overkwam van Heracles Almelo, verving in de tweede helft Jordy van der Winden. Ook Heerings bleef achter in de kleedkamer, hij werd vervangen door Gévero Markiet. Bij PEC nam Fred Benson de plaats in van de tegenvallende Thanasis Karagounis.

FC Utrecht leek goed op weg naar zijn eerste overwinning sinds 6 december (2-0 tegen NEC), maar kreeg nog binnen het uur een grote tegenvaller te verwerken. Adam Sarota moest vroegtijdig naar de kant met een rode kaart, vanwege een tackle op de benen van Guyon Fernandez. PEC had tegen tien man ruim een half uur om iets aan de achterstand te doen.

En dat lukte. Eerst kopte invaller Denis Mahmudov, die de geblesseerd geraakte Sainsbury verving, zijn ploeg op gelijke hoogte. Enkele minuten later zette Benson de bezoekers zelfs op voorsprong: 1-2. De thuisploeg bracht debutant Danny Koevermans nog in als stormram en kreeg ook kansen op de gelijkmaker, maar stond na afloop toch met lege handen.

PEC Zwolle staat na de overwinning op de achtste plaats, onder PSV dat één puntje meer heeft. FC Utrecht is nu twaalfde.