PEC Zwolle keert na één jaar terug naar de Eredivisie

PEC Zwolle is zeker van een terugkeer naar de Eredivisie. Door een 1-1 gelijkspel bij nummer drie van de ranglijst Almere City eindigt de ploeg van Dick Schreuder sowieso bij de bovenste twee ploegen van de Keuken Kampioen Divisie, wat betekent dat promotie een feit is.

Almere City FC
1 - 1
PEC Zwolle
PEC Zwolle

PEC zat zich al een tijdje te verheugen op een promotiefeestje en hoopte vorig weekend al de champagne te kunnen ontkurken. Almere City herstelde zich toen echter van een 2-0 achterstand bij ADO Den Haag (2-3 zege), waardoor De Blauwvingers in de wachtkamer moesten plaatsnemen. Voor vrijdag was het voorkomen van een nederlaag voldoende voor PEC om promotie veilig te stellen.

Het werd nog spannend in het Yanmar Stadion: mede door de weersomstandigheden. Na 38 minuten werd de wedstrijd gestaakt vanwege onweer boven Almere. Supporters van PEC vreesden misschien even dat het duel hierna niet meer hervat kon worden, maar de bliksem verdween en dus kon er na een korte pauze toch weer gevoetbald worden.

Een kleine twintig minuten voor tijd kwam Almere City op voorsprong. Uit een vrije trap kopte middenvelder Stije Resink de 1-0 binnen. PEC raakte echter niet in paniek en kwam razendsnel op gelijke hoogte, via een rake kopbal van Thomas van den Belt. Voor de middenvelder betekende het zijn zestiende doelpunt van het seizoen en met deze goal zorgde hij voor promotie van PEC: ook omdat Jasper Schendelaar in blessuretijd nog een geweldige redding in huis had.

Voor PEC zijn er dit seizoen nog vier wedstrijden te spelen. Het zullen voorlopig de laatste wedstrijden in de KKD zijn voor de ploeg; volgend jaar is PEC weer een Eredivisie-speler.

Helmond Sport
0 - 1
Heracles Almelo

Door het puntenverlies van Almere City kan Heracles Almelo het voorbeeld van PEC snel volgen. De ploeg van John Lammers won zelf met 0-1 van Helmond Sport, dankzij een intikker van Samuel Armenteros, en heeft nu tien punten meer dan Almere. Heracles speelt volgende week thuis tegen Jong PSV: als de zwartwitten die wedstrijd winnen, zijn ook zij zeker van promotie.