PEC zet Europese ambities kracht bij dankzij heerlijke knal Mokhtar

PEC Zwolle heeft zijn eerste competitieduel van 2018 winnend afgesloten. In eigen huis kende het, ondanks een nipte zege, weinig problemen met NAC Breda (1-0).

De Zwollenaren stelden in de winterstop hun doelstellingen bij, Europees voetbal werd het nieuwe doel voor de ploeg van trainer John van 't Schip. Met 33 punten uit achttien duels en een bijbehorende vierde plaats, leek laagvlieger NAC een aardige prooi om de competitie tegen te hervatten. De Bredanaars begonnen aan de tweede seizoenshelft als nummer zestien van de Eredivisie, ondanks een goede 3-1 overwinning tegen FC Utrecht in de laatste competitiewedstrijd van 2017.

Het duel was pas net begonnen of de thuisploeg ging al aan de leiding. Na twee minuten belandde een schitterende knal van zo'n 25 meter van Youness Mokhtar in het doel: 0-1. Doelman Mark Birighitti ging niet helemaal vrijuit bij de treffer van de linksbuiten, voor wie het zijn zesde doelpunt van het seizoen was. De Australische sluitpost oogde enkele minuten later wederom onzeker, maar Terell Ondaan kon niet profiteren van het gegrabbel.

Na een kwartier spelen meldde NAC zich voor het doel van de thuisploeg en dit zorgde bijna voor de gelijkmaker. Philippe Sandler greep goed in en onderschepte de bal, maar de verdediger gleed vervolgens de bal bijna in zijn eigen doel. Enkele minuten later was het Ondaan die een net te kleine schoenmaat had om de voorzet van Bram van Polen om te zetten in een treffer. Uit het niets dook net voor rust Thierry Ambrose op voor doelman Diederik Boer, maar het wippertje van de spits van de Brabanders kon gekeerd worden door de Zwolse sluitpost. Een gelijkmaker werd dus vlak voor de thee ternauwernood voorkomen.

Ambrose met de grootste kans van NAC in de eerste helft, maar de spits krijgt de bal niet over Boer heen.

Na de hervatting ging PEC verder met zijn jacht op de tweede treffer. Mustafa Saymak was gevaarlijk met een schot van afstand, dat in tweede instantie onschadelijk werd gemaakt door Birighitti. Aan de andere kant moest Boer direct redding brengen op een schot van Mounir El Allouchi. Tien minuten later was de middenvelder weer gevaarlijk, maar zijn poging van afstand vloog nipt langs de paal.

Toen na ruim een uur spelen Ondaan de bal bij de tweede paal binnen kon schuiven maar een NAC-been ervoor zorgde dat de bal net niet in het doel verdween, mocht het een klein wonder genoemd worden dat het pas 1-0 stond. Diezelfde Ondaan was vervolgens op een voorzet van Kingsley Ehizibue weer onfortuinlijk: de spits schoot in kansrijke positie over.

In de slotfase zette NAC nog aan, maar zag een knal van Angeliño knap gekeerd worden door Boer. In de laatste minuten leek Paolo Fernandes toch de gelijkmaker op zijn naam te schrijven, maar de Zwolse doelman bleek weer onpasseerbaar. Vervolgens kwam de zege van de thuisploeg niet meer in gevaar. Voor de ploeg uit Breda wacht volgende week een treffen met VVV-Venlo, terwijl Zwolle in eigen huis Vitesse ontvangt.