PEC loopt weg bij Heracles, NAC staat na knappe uitzege op play-off-plek

PEC Zwolle heeft vrijdag een belangrijke stap richting het kampioenschap in de Keuken Kampioen Divisie gezet. De koploper won van Jong FC Utrecht, terwijl achtervolger Heracles Almelo het niet voor elkaar kreeg om Almere City te verslaan. In de strijd om deelname aan de play-offs deden ADO Den Haag, NAC Breda en MVV Maastricht goede zaken.

PEC Zwolle
PEC Zwolle
2 - 0
Jong FC Utrecht

PEC Zwolle maakte niet zolang geleden dertien doelpunten tegen FC Den Bosch, de nummer achttien van de ranglijst, en de supporters van de koploper gingen er voor de thuiswedstrijd tegen Jong FC Utrecht dan ook eens goed voor zitten. De hekkensluiter van de ranglijst liet zich echter niet zomaar naar de slachtbank leiden en haalde de rust met een 0-0 tussenstand. PEC was weliswaar dominant, maar Kevin Gadellaa keepte goed en zat vooral spits Lennart Thy dwars.

In de tweede helft slaagde Thy er alsnog in om Gadellaa te passeren en de score te openen. Niet lang nadat Haris Medunjanin nog net naast had geschoten, schoot Thy de 1-0 in het net. Vlak voor tijd maakte de Duitser ook de 2-0 en zo werd Thy de man van de avond. De aanvaller staat nu op zeventien goals in dit seizoen; dat is er maar één minder dan KKD-topscorer Dylan Vente van Roda JC Kerkrade.

Voor PEC betekende de zege op Jong Utrecht de 23ste overwinning van het voetbaljaar.

Heracles Almelo
1 - 1
Almere City FC

Heracles Almelo verloor eerder dit seizoen de uitwedstrijd bij Almere City en had het ook in eigen huis lastig met de ploeg van Alex Pastoor. Almere kwam in het Erve Asito op voorsprong via Álvaro Peña, die trefzeker was met een kopbal uit een hoekschop. De bezoekers kregen hierna ook nog een grote kans op de 0-2, maar die werd gemist, waardoor Heracles vlak voor tijd weer langszij kon komen. Nikolai Laursen schoot van dichtbij de 1-1 tegen de touwen.

Heracles hoopte de wedstrijd in de tweede helft naar zich toe te kunnen trekken, maar dat lukte niet. Almere bood dapper tegenstand en dacht nog recht te hebben op een strafschop toen Anthony Limbombe naar de grond ging: de bal verdween echter niet op de stip. Zo bleef het bij 1-1 en heeft Heracles in de strijd om het kampioenschap nu vijf punten minder dan PEC.

ADO Den Haag
3 - 1
Telstar
Telstar

ADO Den Haag wist wat het moest doen om zijn play-offdroom levend te houden: in eigen huis winnen van concurrent Telstar. Dat lukte, al ging het niet gemakkelijk. De bezoekers kwamen op voorsprong via David Min, wiens schot onderweg nog werd getoucheerd, waarna ADO na rust via een wonderschone vrije trap Titouan Thomas op gelijke hoogte kwam (zie beelden hieronder).

ADO wilde direct meer en Joël Zwarts schoot op de paal. Telstar werd naar achteren gedrukt en Ronald Koeman junior veroorzaakte een penalty, door Xander Severina naar de grond te werken. Thomas Verheydt schoot vanaf elf meter koeltjes raak en even later zorgde Severina zelf voor de beslissing: 3-1. Voor ADO betekent dit de tweede zege uit de laatste zes duels, die dus zéér welkom was.

VVV-Venlo
VVV-Venlo
1 - 3
NAC Breda
NAC Breda

ADO staat vier punten achter op NAC Breda, dat een knappe overwinning boekte bij subtopper VVV-Venlo en nu achtste staat. Aime Omgba opende met een heerlijk schot de score, voordat Kees de Boer kort na rust voor de gelijkmaker zorgde. NAC herstelde zijn voorsprong via Elías Már Ómarsson, die met een echte spitsengoal de 1-2 op het bord bracht, en even daarna vergrootte Simon Janssen onbedoeld de Brabantse marge. Janssen maakte een eigen goal en zorgde er daarmee voor dat de missie van VVV om nog wat aan dit duel over te houden te moeilijk werd.

MVV Maastricht
3 - 2
FC Eindhoven

MVV Maastricht toonde veerkracht in de thuiswedstrijd tegen FC Eindhoven. De bezoekers namen de leiding via Charles-Andreas Brym, die hierna ook nog een penalty verdiende. Die werd echter zwak ingeschoten en gemist door Evan Rottier. Een misser met pijnlijke gevolgen, want MVV ging door twee late doelpunten in de eerste helft met een 2-1 voorsprong rusten en kwam na de onderbreking op 3-1. De Limburgse goals werden gemaakt door Ruben van Bommel, Marko Kleinen en Pieter Bogaers (eigen goal). Eindhoven kwam nog wel terug tot 3-2, via een laat doelpunt van Ozan Kokcü, maar daar bleef het verder bij.

TOP Oss
TOP Oss
2 - 2
Helmond Sport

Jearl Margaritha had het weer eens op zijn heupen bij TOP Oss. De dribbelaar is de absolute smaakmaker in de ploeg van Klaas Wels en opende vrijdagavond de score tegen Helmond Sport. Margaritha was met een knappe individuele actie vervolgens ook betrokken bij de 2-0 van Justin Mathieu en zo was de pingelaar weer eens belangrijk voor TOP. Voldoende voor de zege was het niet: Helmond Sport knokte zich via goals van Jelle Goselink en Jafar Arias naar een punt.