Pavlidis kan tegen Ajax volgende stap zetten richting Eredivisie-record Cruijff

Reacties

Vangelis Pavlidis blijft maar doorgaan met scoren in de Eredivisie. De Griekse spits van AZ verbeterde donderdag al het clubrecord van John Metgod en scoorde zondag tegen Fortuna Sittard opnieuw (4-0), maar heeft nog even te gaan voordat het Eredivisie-record in zicht komt.

Pavlidis kan tegen Ajax volgende stap zetten richting Eredivisie-record Cruijff
© Pro Shots
AZ
AZ
4 - 0
Fortuna Sittard
Fortuna Sittard

Dat is namelijk in handen van niemand minder dan Johan Cruijff. De legendarische nummer 14 was in het seizoen 1966/67 toepasselijk genoeg in zijn eerste veertien Eredivisie-wedstrijden trefzeker voor Ajax, een reeks waarin de destijds nog maar negentien jaar oude Cruijff in totaal twintig keer scoorde. Aan die serie kwam pas een einde op 8 januari 1967, toen alleen Sjaak Swart scoorde op bezoek bij NAC (0-1).

Johan Cruijff tijdens De Klassieker in november 1966, waarin hij twee keer scoorde (5-0).
© Pro Shots
Johan Cruijff tijdens De Klassieker in november 1966, waarin hij twee keer scoorde (5-0).

Cruijff zou de draad daarna vrolijk weer oppakken en eindigde dat seizoen uiteindelijk op 33 doelpunten, zijn hoogste productie in een Eredivisie-seizoen. Sindsdien waren er wel spelers die vaker scoorden in een seizoen, maar lukte het niemand meer om ook in al zijn eerste veertien competitieduels te scoren. Pavlidis kan nu een gooi naar dat record doen, maar zal dan nog wel even moeten doorgaan met scoren.

De gedeelde tweede plaats op die ranglijst is echter al binnen handbereik voor Pavlidis. Als de 24-jarige aanvaller van AZ komende zondag tegen Ajax weer trefzeker is, evenaart hij de IJslanders Alfred Finnbogason en Peter Petursson. Zij scoorden allebei in elk van hun eerste acht competitieduels. Op dit moment staat Pavlidis, in zeven duels negen keer trefzeker, naast Feyenoord-legende Ove Kindvall. 

Zo 8 okt. 2023

Eredivisie-spelers die in meeste opeenvolgende duels scoorden vanaf seizoenstart

Seizoen Speler Club Aantal duels
1966/67 Johan Cruijff Ajax 14
1979/80 Petur Petursson Feyenoord 8
2013/14 Alfred Finnbogason SC Heerenveen 8
1968/69 Ove Kindvall Feyenoord 7
2023/24 Vangelis Pavlidis AZ 7
Bekijk hier al onze video's
Meer AZ
Meer over AZ
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.