Pareltjes helpen super-cupfighter AZ wéér naar halve finale

Reacties

AZ is de eerste halvefinalist van het toernooi om de TOTO KNVB-beker. Het elftal van trainer John van den Brom was dankzij twee van de zelfopgeleide pareltjes veel te sterk voor Vitesse: 2-0. Daarmee bevestigen de Alkmaarders hun status van cupfighter, een stempel dat AZ in de afgelopen seizoenen dubbel en dwars heeft verdiend.

Pareltjes helpen super-cupfighter AZ wéér naar halve finale

De thuisploeg was in de ontmoeting tussen de nummers vijf en vier van de Eredivisie eigenlijk de hele wedstrijd de betere partij, wat na nog geen twintig minuten al resulteerde in een grote kans voor Mats Seuntjens. Collega-aanvaller Oussama Idrissi zag zijn poeier op de vuisten van Vitesse-goalie Eduardo belanden, waarna Seuntjens de bal in de rebound voor het inkoppen leek te hebben. Hij schrok echter van de plotselinge mogelijkheid en werkte de bal naast.

Die misser kwam AZ niet duur te staan, want door doelpunten kort vóór en kort ná de pauze trok het de wedstrijd naar zich toe. Na een fraaie steekpass hield Jonas Svensson de bal vijf minuten voor het rustsignaal nét voor de achterlijn binnen. Met een uiterste krachtsinspanning leverde hij al glijdend een lage voorzet af bij Calvin Stengs, die de bal met links vervolgens prachtig in de bovenhoek schoot: 1-0.

Voor de twintigjarige Stengs was dat een volgende stap in zijn weg omhoog, nadat hij meer dan een volledig kalenderjaar ontbrak met een loodzware knieblessure. Die liep hij in de eerste Eredivisie-wedstrijd van vorig seizoen in augustus 2017 op, maar hij maakte pas op 31 oktober 2018 zijn rentree in het eerste van AZ. Dat was ook in het bekertoernooi, thuis tegen VVV-Venlo. Stengs mocht tijdens die 2-0 zege invallen en mocht zelfs een penalty nemen, maar bij zijn terugkeer faalde hij pijnlijk vanaf elf meter.

Afgelopen weekend nam Stengs al revanche voor die misser, door tijdens de 3-0 zege op FC Utrecht met een prachtige knal in blessuretijd de eindstand te bepalen: zijn eerste goal sinds zijn comeback. Na die tweede opsteker in een paar dagen tijd voor de jonge aanvaller besliste Guus Til het duel van dinsdag tien minuten na de hervatting. Idrissi stuurde zijn aanvoerder met buitenkantje rechts fraai weg, waarna Til de bal via de paal achter Eduardo schoot.

Cupfighter
Het is voor AZ de zevende keer in de laatste acht seizoenen (!) dat het minimaal de laatste vier van het bekertoernooi bereikt. In 2014/15 bereikten de Alkmaarders 'slechts' de kwartfinale, maar verder was er de laatste jaren vooral bekersucces. In 2011/12, 2013/14 en 2015/16 was de halve finale het eindstation, de laatste twee jaargangen was de ploeg van trainer John van den Brom verliezend finalist, terwijl AZ het bekertoernooi in 2012/13 zelfs won.

Door de overwinning van dinsdagavond is AZ de eerste ploeg die zich heeft geplaatst voor de halve finale van het KNVB-bekertoernooi. Woensdag staan de kwartfinales FC Twente - Willem II (om 18.30 uur) en Feyenoord - Fortuna Sittard (om 20.45 uur) op het programma, donderdag bepalen Ajax en SC Heerenveen (vanaf 20.45 uur) wie zich als vierde en laatste ploeg in de halve eindstrijd mag gaan melden.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.