Palace weer succesvol met Nederlands trio, zwaar PL-debuut Kongolo

Crystal Palace heeft zaterdag met drie Nederlanders in de basis voor de tweede keer op rij gewonnen in de Premier League. Burnley had het nakijken. Bij Huddersfield Town maakte Terence Kongolo als invaller zijn debuut in de Engelse competitie terwijl de wedstrijd tegen West Ham United eigenlijk al verloren was.

Crystal Palace - Burnley 1-0
Met de Nederlandse enclave van Timothy Fosu-Mensah, Patrick van Aanholt en Jairo Riedewald in de basis zette Crystal Palace opnieuw de opmars in de Premier League voort. Manager Roy Hodgson, opvolger van Frank de Boer, zag het weer zitten in de drie Nederlanders nadat hij ze eerder in een reserverol liet. Bakary Sako zette de thuisploeg op fraaie wijze op voorsprong na een solo. De aanvaller kreeg de bal van Christian Benteke, trok naar binnen en werkte in de verre hoek binnen. Palace had de overhand tegen het hoger geklasseerde Burnley, maar het bleef in de eerste helft bij 1-0.

Na rust was het overwicht van Palace zeker niet meer zo groot als in de eerste helft, maar de thuisploeg kreeg wel de meeste kansen op een verdubbeling van de voorsprong. Palace stijgt door de zege naar de twaalfde plaats in de Premier League, terwijl Burnley zevende staat met negen punten meer. Palace staat in punten gelijk met West Ham en Watford en heeft duidelijk afstand genomen van de degradatiezone.

Huddersfield Town – West Ham United 1-4
Kongolo, huurling van Huddersfield Town, viel twintig minuten voor tijd in, maar op dat moment keek Huddersfield al tegen een ruime achterstand aan. West Ham United had geen genade met The Terriers en won dik: 1-4. Manuel Lanzini was twee keer trefzeker, Marko Arnautovic en Mark Noble verzorgden de andere Londense treffers. Joe Lolley had tussendoor de eer gered voor Huddersfield.

Watford - Southampton 2-2
Watford kon ook tegen Southampton geen einde maken aan de vrije val in de Premier League. Marvin Zeegelaar en Daryl Janmaat stonden in de basis bij Watford en zagen James Ward-Prowse in de eerste helft twee keer scoren voor de bezoekers. Wesley Hoedt stond centraal achterin bij Southampton. Kort nadat Zeegelaar zelf mistastte bij een hoge bal schoof de aanvaller van Southampton de bal in het doel. Vlak voor rust was het weer raak: Ward-Prowse was het eindstation van een snelle tegenaanval van Southampton: 0-2.

De thuisploeg kwam in de tweede helft duidelijk beter voor de dag. Bijna zorgde Janmaat voor de aansluitingstreffer toen hij in de 58ste minuut snoeihard tegen de lat schoot. Andre Gray stond op de goede plek en kopte in de rebound raak voor Watford: 1-2. Hoewel de tijd om voor de gelijkmaker de zorgen begon te dringen voor Watford, viel deze nog wel. Abdoulaye Doucouré scoorde met kunst en vliegwerk na een pass van Troy Deeney.

Daryl Janmaat scoorde bijna op fraaie wijze voor Watford, maar zag zijn ploeggenoot momenten later wel doel treffen.

Newcastle United - Swansea City 1-1
Met Mike van der Hoorn dik een uur op het veld en Luciano Narsingh vijf minuten als invaller binnen de lijnen, heeft Swansea zaterdag een punt gepakt bij Newcastle United. Jordan Ayew bracht de ploeg uit Wales na een uur op voorsprong, waarna tien minuten later Joselu de stand gelijktrok: 1-1. Hier bleef het bij, waardoor Swansea hekkensluiter blijft in de Premier League. Newcastle staat vijftiende.

West Bromwich Albion - Brighton & Hove Albion 2-0
Davy Pröpper is zaterdagmiddag tegen een nederlaag aangelopen in de Premier League. De middenvelder begon in de basis van zijn club, maar kon niet voorkomen dat West Brom de volle buit pakte. Johnny Evans zorgde in de beginfase voor de 1-0, Craig Dawson bepaalde de eindstand op 2-0. De zege voor The Baggies was de eerste sinds 19 augustus in de Engelse competitie. Toen was West Brom met 0-1 te sterk bij Burnley.