Oud-PSV'er Beasley zwaait als 'oude man' af na tweede jeugd

Reacties

De cirkel is rond voor DaMarcus Beasley. De oud PSV'er zwaaide als linksback van Houston Dynamo in de MLS-wedstrijd tegen zijn oude werkgever LA Galaxy af als speler.

Oud-PSV'er Beasley zwaait als 'oude man' af na tweede jeugd
© Pro Shots

Beasley wordt zelden genoemd als een van de grootste spelers ooit uit de Verenigde Staten, maar hij heeft een rijke loopbaan achter de rug. Voor de eeuwwisseling stond hij als watervlug jongetje met een gouden ketting voor het eerst in de schijnwerpers, op het WK Onder-17 dat zijn land won. Landon Donovan kreeg de Gouden Bal voor Speler van het Toernooi, Beasley ontving de Zilveren Bal.

Destijds werden Amerikaanse talenten aan een MLS-club toegewezen. Beasley kwam bij LA Galaxy terecht, maar debuteerde pas op het hoogste niveau bij Chicago Fire. Op de Gold Cup van 2002 brak Beasley door in de nationale ploeg en plantte hij het zaadje voor zijn transfer naar PSV. Met een heerlijke knal maakte hij zijn eerste interlandgoal tegen Zuid-Korea, het team van Guus Hiddink dat later in het jaar de halve finales van het WK bereikte. Hiddink was Beasley twee jaar later niet vergeten en stuurde aan op zijn komst naar Eindhoven.

Beasley verbleef zeven jaar in Europa, een periode waar hij in een open brief met weemoed op terugkijkt. Naast zijn goals in het historische Champions League-seizoen van PSV (2004/05), tegen Rosenborg BK en AS Monaco, noemt de Amerikaan spelen tegen zijn idool Ryan Giggs in de Manchester Derby als hoogtepunt. Na zijn jaar bij The Citizens speelde Beasley ook voor Rangers FC en Hannover 96.

Beasley viert zijn 1-0 met Mark van Bommel in het Champions League-duel met Rosenborg. PSV strandde uiteindelijk in de halve finale tegen AC Milan.
© Pro Shots
Beasley viert zijn 1-0 met Mark van Bommel in het Champions League-duel met Rosenborg. PSV strandde uiteindelijk in de halve finale tegen AC Milan.

Via Mexico keerde Beasley terug in de Verenigde Staten, waar hij een tweede jeugd beleefde. De laatste jaren van zijn carrière sleet hij als ervaren linksback, waardoor hij in 2014 nog alles speelde op het wereldkampioenschap in Brazilië. 'Deze oude man was vroeger een aanvaller', grapte de 126-voudig international onlangs op het kanaal van de nationale ploeg. 'Ik maakte zelfs doelpunten!'

'Een gast die vier WK's heeft gespeeld en zoveel interlands heeft gespeeld, die hoort bij de spelers met de grootste carrières uit de historie van het Amerikaanse voetbal', oordeelt Davy Arnaud, de interim-coach van Houston Dynamo die samenspeelde met Beasley in de nationale ploeg, tegenover The Guardian. 'Hij is atletisch, snel en fantastisch met zijn voeten. Maar dat hij het spel zo goed begrijpt, is wat hem naar het hoogste niveau heeft gebracht.'

In de Verenigde Staten stijgt de waardering voor Beasley nu hij stopt als profvoetballer. De 37-jarige Amerikaan wordt geprezen om zijn multifunctionaliteit en bescheidenheid. Daar haalt Beasley, die in juwelen handelt en talenten uit zijn geboorteregio Indiana helpt, zijn schouders over op. 'Iedereen heeft zijn eigen mening. Er zijn mensen die denken dat Messi geen goede speler is. Hoe is dat in hemelsnaam mogelijk? Hij is de beste speler ter wereld. Dus al die dingen kunnen me gestolen worden.'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.