Origi: het verhaal van de meest onverwachte Champions League-held

Reacties

Een hoofdrol als invaller in de Champions League-finale zou het wonderlijke seizoen van Divock Origi zaterdagavond compleet maken. Van degradatie naar het tweede team tot grote man op de beslissende momenten. Geen speler bij de eindstrijd is van zo ver moeten komen.

Origi: het verhaal van de meest onverwachte Champions League-held

Het einde van Origi bij Liverpool is vorige zomer bijna een feit. De club bereikt een akkoord met Wolverhampton Wanderers. Het lijkt een mooie uitweg voor de 24-jarige Belg, wiens toekomst bij The Reds dan somber oogt. De uitleenbeurt bij VfL Wolfsburg is een flop geworden en de kans is klein dat de spits vier jaar na zijn komst van Lille alsnog echt gaat slagen op Anfield. Toch wijst Origi het voorstel van Wolves af, terwijl Valencia en Borussia Dortmund afgeschrikt worden door de hoge vraagprijs.

De situatie van Origi is uitzichtloos. Tot 20 oktober zit hij in de Premier League niet één keer bij de wedstrijdselectie. Roberto Firmino is de onbetwiste eerste spits en als de Braziliaan iets mankeert, krijgen Daniel Sturridge of Dominic Solanke nog altijd de voorkeur boven Origi. Zo gebeurt het dat de vierde keus midden september op een zaterdagmiddag met Liverpool Onder-23 nog tegen het tweede van Swansea City speelt. Maar 91 toeschouwers zijn er volgens de clubgegevens getuige van dat Origi dan scoort, een paar uur nadat het eerste op een bomvol Wembley van Tottenham Hotspur heeft gewonnen.

Tegen alle verwachtingen in dwingt Origi toch een nieuwe kans af. Jürgen Klopp laat hem al op de bank zitten tegen Huddersfield Town en Arsenal. Het bevrijdende moment is er op 2 december. Als vervanger van Mohamed Salah komt Origi een kwartier voor het einde bij een 0-0 stand binnen de lijnen tegen Everton. Liverpool zet de stadgenoot met de rug tegen de muur, maar het lijkt zonder effect. Tot de 96ste minuut, als doelman Jordan Pickford grabbelt na een mislukt schot van Virgil van Dijk. De bal valt goed voor Origi, die van dichtbij de 1-0 maakt.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Veel meer kansen levert het Origi in eerste instantie niet op. Pas als Solanke in januari naar AFC Bournemouth vertrekt, verandert het perspectief. De veelzijdige aanvaller dwingt kansen af als spits of linksbuiten en scoort bij de 5-0 zege op Watford. Veel belangrijker nog is zijn goal tegen Newcastle United. In de 37ste speelronde maakte hij op St. James' Park in de 86ste minuut het winnende doelpunt, de goal die Liverpool tot op de laatste dag nog hoop op de titel geeft.

Met terugwerkende kracht is het optreden van Origi drie dagen na Newcastle-uit absoluut het belangrijkst geweest. Bijna tegen beter weten in gaat Liverpool na de 3-0 nederlaag in Camp Nou voor een stunt bij de return in de halve finale van de Champions League. Salah betreedt het veld in een shirt met symbolische tekst: Never give up. Jammer genoeg voor Liverpool is hij er alleen als toeschouwer, Salah kan niet spelen door zijn tegen Newcastle opgelopen hoofdblessure. Bovendien is ook Roberto Firmino geblesseerd.

Het lot van Liverpool ligt plotseling deels in handen van Origi, de begin dit seizoen nog bijna vergeten aanvaller. Het wordt op 7 mei een droomavond voor hem. Via Marc-André ter Stegen valt de bal in de zevende minuut al perfect voor Origi. De 1-0 is nog maar het begin. Na twee doelpunten van Georginio Wijnaldum heeft Liverpool nog één goal nodig om aan een verlenging te ontsnappen. Die goal komt op wonderbaarlijke wijze, een snel genomen corner waarmee Trent Alexander-Arnold de Catalanen verrast. Eén man in het strafschopgebied is wel alert; natuurlijk, Origi.

De 4-0 is hét meest memorabele moment in de carrière van de bij Lille groot geworden Rode Duivel. Of er moet in het Wanda Metropolitano nog wat geks gebeuren. Schrijf Origi niet af.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Meer Liverpool
Meer over Liverpool
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.