Oranje-verdediging blijft bron van zorgen voor Blind

Reacties

Voor de negende interland op rij heeft het Nederlands elftal zijn doel niet schoon gehouden. Onder het bewind van bondscoach Danny Blind incasseerde Oranje al zestien treffers. Het is een voorname bron van zorg richting de start van de WK-kwalificatiereeks.

Oranje-verdediging blijft bron van zorgen voor Blind

Woensdagavond hield doelman Jasper Cillessen een uur de nul, maar bij een corner ging het weer mis. De Poolse verdediger Artur Jedrzejczyk (foto boven) kopte raak. Zeven van de laatste negen Nederlandse tegengoals ontstonden uit standaardsituaties, waarvan vier bij hoekschoppen. Het tekent de chaos in de Oranje-defensie sinds Blind het vorige zomer overnam van Guus Hiddink.

'Dat is niet goed natuurlijk, het gebeurt ons te veel', zei Blind na afloop tegenover SBS6. 'We besteden daar juist veel aandacht aan. Het moet attenter en alerter, want het is nu niet meer zoals in het verleden dat we minder lengte hebben. Het is en blijft dus zeker een punt van aandacht. Want standaardsituaties vormen in het hedendaagse voetbal een belangrijk wapen.'

Onder leiding van de voormalige verdediger hield het Nederlands elftal nog geen enkele keer de nul. Dat gebeurde voor het laatst in 1950, toen Jaap van der Leck nog keuzeheer van Oranje was. In de defensief gezien zeldzaam slechte serie van negen wedstrijden, scoorden Oranjes opponenten liefst zestien keer. Turkije (3-0), Tsjechië (2-3) en Frankrijk (2-3) waren de grootste boosdoeners (zie tabel).

In aanloop naar de eerste WK-kwalificatiewedstrijd tegen Zweden in september heeft Oranje wel een hoopgevende serie neergezet. Voor de tweede keer sinds het WK 2014 zette het Nederlands elftal een reeks van drie ongeslagen duels neer. Onder Hiddink gebeurde dat tegen Letland (6-0), Turkije (1-1) en Spanje (3-2), nu tegen Engeland (2-1), Ierland (1-1) en Polen (2-1).

De negen interlands van Oranje onder Danny Blind
Wedstrijd Uitslag Tegengoal(s)
Nederland - IJsland 0-1 Sigurdsson
Turkije - Nederland 3-0 Özyakup, Arda, Burak
Kazachstan - Nederland 1-2 Kuat
Nederland - Tsjechië 2-3 Kaderábek, Sural, Van Persie (e.d.)
Wales - Nederland 2-3 Ledley, Huws
Nederland - Frankrijk 2-3 Griezmann, Giroud, Matuidi
Engeland - Nederland 1-2 Vardy
Ierland - Nederland 1-1 Long
Polen - Nederland 1-2 Jedrzejczyk
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.