Oranje-helden van '88 moeten voorlopig lijdzaam toekijken

Reacties

Na het aangekondigde vertrek van Jan Wouters bij FC Utrecht is de volgende speler uit de succesvolle lichting van 1988 zonder club. Geen van de Europese kampioenen van toen heeft voor volgend jaar zekerheid van een vervolg als trainer.

Oranje-helden van '88 moeten voorlopig lijdzaam toekijken

Eerder werd al bekend dat Marco van Basten, Ronald Koeman en Erwin Koeman na dit seizoen vertrekken bij respectievelijk SC Heerenveen, Feyenoord en RKC Waalwijk. Maar voor het drietal ligt er een volgende uitdaging in het verschiet . Zo worden de namen Ronald Koeman en Marco van Basten aan diverse clubs uit binnen- en buitenland gekoppeld.

In 1988 won het Nederlands elftal de enige prijs ooit, de Europese titel in Duitsland. De kampioenen van toen probeerden praktisch allemaal na hun actieve carrière in het voetbal werkzaam te blijven. Van de grote spelers uit 1988 had alleen Feyenoord-trainer Koeman dit seizoen een topclub onder zijn hoede.

Van dit elftal, dat in 1988 tijdens de EK-finale met 2-0 te sterk was voor de Sovjet-Unie, kozen acht spelers voor een loopbaan als trainer. Achterste rij v.l.n.r. Marco van Basten, Ronald Koeman, Frank Rijkaard, Erwin Koeman, Ruud Gullit en Hans van Breukelen. Voorste rij v.l.n.r. Adri van Tiggelen, Arnold Mühren, Berry van Aerle, Jan Wouters en Gerald Vanenburg.
Van dit elftal, dat in 1988 tijdens de EK-finale met 2-0 te sterk was voor de Sovjet-Unie, kozen acht spelers voor een loopbaan als trainer. Achterste rij v.l.n.r. Marco van Basten, Ronald Koeman, Frank Rijkaard, Erwin Koeman, Ruud Gullit en Hans van Breukelen. Voorste rij v.l.n.r. Adri van Tiggelen, Arnold Mühren, Berry van Aerle, Jan Wouters en Gerald Vanenburg.

Naast de eerder genoemden namen zijn bijvoorbeeld Ruud Gullit, Frank Rijkaard en Gerald Vanenburg (nog) zonder club. Hieronder een overzicht hoe het de basiskrachten van de EK-finale in 1988 vergaat.

Ruud Gullit in actie als speler/trainer van Chelsea
Ruud Gullit in actie als speler/trainer van Chelsea

Hans van Breukelen kiest niet voor een carrière als trainer. De doelman begint wat ondernemingen en maakt vooral naam met het geven van lezingen.  Momenteel is zijn directe link met het voetbal zijn commissariaat bij PSV. Adri van Tiggelen gaat na zijn carrière aan de slag bij Sparta Rotterdam. Hij werkt er als jeugdtrainer, assistent, coach van de beloften en valt enkele keren in als een hoofdtrainer. In 2010 vertrekt Van Tiggelen bij Sparta. Sindsdien heeft hij amateurclubs VV Heerjansdam en RVVH onder zijn hoede gehad. Ronald Koeman start zijn trainersloopbaan als assistent-coach bij het Nederlands elftal en later Barcelona. Daarna werkt hij als eindverantwoordelijke bij Vitesse, Ajax, Benfica, PSV, Valencia, AZ en Feyenoord. Met Ajax en PSV werd hij kampioen van Nederland. Daarnaast won hij de KNVB Beker, de Spaanse beker en de Portugese Supercup. Na zijn goede prestaties bij Feyenoord is de ervaren oefenmeester na deze zomer toe aan een nieuwe uitdaging.

Berry van Aerle kiest na zijn loopbaan voor een bestaan als postbode en doet daarnaast scoutingswerkzaamheden voor PSV. Opvallend genoeg heeft de cultheld van de Eindhovenaren een eigen toneelstuk: 'Berry de musical'. Gerald Vanenburg wordt door zijn oude club 1860 München ingezet als assistent- en interim-trainer. Daarna gaat hij aan de slag bij Helmond Sport en FC Eindhoven. Zonder succes. Nu volgt hij vooral de verrichtingen van zijn tennissende dochter. Arnold Mühren traint voornamelijk de jeugd, voornamelijk bij zijn oude clubs Ajax en FC Volendam. Ruud Gullit werd bij Chelsea de enige speler/trainer van dit gezelschap. Daarna was de aanvoerder van het EK in 1988 als manager actief bij Newcastle United, Jong Oranje, Feyenoord, LA Galaxy en Terek Grozny. Hij maakt de grootse verwachtingen als coach nimmer waar. Nu is de voormalig wereldvoetballer vooral te zien als analist.

Wesley Sneijder viert zijn treffer tijdens het EK 2006 met Marco van Basten
Wesley Sneijder viert zijn treffer tijdens het EK 2006 met Marco van Basten

Marco van Basten is de uitblinker van het EK in Duitsland, maar kiest na zijn loopbaan in eerste instantie voor rust. Zijn eerste klus op eigen benen is direct behoorlijk: het Nederlands elftal, waarmee hij deelneemt aan het WK 2006 en EK 2008. Daarna gaat hij aan de slag bij Ajax. Het loopt echter moeizaam in De Arena en kort voor het einde van zijn eerste seizoen gooit Van Basten de handdoek. Na een korte time-out volgt SC Heerenveen, de club die hij deze zomer achter zich laat.

Erwin Koeman versleet RKC Waalwijk, PSV, Feyenoord, de nationale ploeg van Hongarije, FC Utrecht en FC Eindhoven. In 2012 keerde Koeman terug bij RKC, maar vertrekt deze zomer vanwege de beperkte mogelijkheden.

Frank Rijkaard begint net als Ronald Koeman zijn trainerscarrière als assistent van Hiddink bij het Nederlands elftal. Na het WK in 1998 neemt hij de taken van de Achterhoeker over en zit op de bank tijdens het EK in 2000. Oranje struikelt in de halve finale na een beroerde strafschoppenserie tegen Italië. Als trainer van Sparta Rotterdam kan hij de club niet behoeden voor de eerste degradatie uit de Eredivisie. Daarna duikt Rijkaard verrassend op bij Barcelona, waar hij een fantastische ploeg opbouwt en in 2006 de Champions League wint. Daarnas was hij even werkzaam voor Galatasaray en de nationale ploeg van Saoedi-Arabië, maar is nu al een tijdje trainer af. Een terugkeer lijkt niet aan de orde. 'Zoals het er nu uitziet, word ik in elk geval geen hoofdtrainer meer', stelde Rijkaard in maart tegenover Voetbal International. 'Ik ga nu liever andere dingen doen en heb in elk geval geen zin tot mijn zestigste op een veld te staan.'

Frank Rijkaard instrueert Barcelona-aanvaller Eidur Gudjohnsen
Frank Rijkaard instrueert Barcelona-aanvaller Eidur Gudjohnsen

Jan Wouters werkt zowel als assistent en eindverantwoordelijke bij FC Utrecht en Ajax. Als coach wint Wouters nimmer het vertrouwen, als assistent des te meer. Ook bij Glasgow Rangers, Oranje en PSV fungeerde hij als rechterhand. Wouters maakt het huidige seizoen af bij FC Utrecht en vertrekt daarna uit De Galgenwaard. (Jarno Verweij)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.