Oranje Vrouwen tonen in Alkmaar hun bovengrens

Reacties

De Oranje-tulpen bloeiden als vanouds in Alkmaar. Oranje liet tegen Chili in de eerste helft geweldig voetbal zien.

Oranje Vrouwen tonen in Alkmaar hun bovengrens

Aan de hand van een ontketende Daniëlle van de Donk speelden de Oranje Vrouwen mede-WK-deelnemer Chili helemaal dronken. Na 45 minuten stond het al 6-0. In de tweede helft volgde nog een treffer. Uitblinker Van de Donk scoorde vier keer en gaf ook nog eens een assist bij de uiteindelijke 7-0 overwinning en werd dan ook vrouw van de wedstrijd.

'We moeten onszelf een trap onder de kont geven', vertelde 88-voudig international Van de Donk ons nog maar een week geleden. Het was de eerste dag dat de Oranje Vrouwen zich weer verzamelden in Zeist. De eerste keer ook na de trainingsstage in Portugal met een abominabele elfde plaats op de Algarve Cup. Nederlagen tegen Spanje en Polen en een gelijkspel tegen China. Nog meer dan het slechte voetbal en dito resultaten was de luchtige toon waarop daar vanuit het Oranje-kamp werd gereageerd zorgwekkend.

Eerder uitte Vivianne Miedema in de Engelse media al haar zorgen over de feeststemming in Nederland. De aanvalsleider stelde graag te willen vertellen dat ze optimistisch was, maar dat ze dat domweg niet was. Gelukkig staat Miedema niet alleen, ook Van de Donk laat zich horen. En niet alleen intern. 'Ik denk dat we daar misschien wel wakker geschud zijn. Er van kunnen leren in ieder geval. Want het is niet wat je wilt laten zien, totaal niet. Iedereen moet even naar zichzelf kijken. Jezelf de vraag stellen: moet er nog een stapje bij? We keken al dezelfde kant op, maar blijkbaar was dat niet genoeg. Nu moeten de resultaten ook komen.'

Natuurlijk heeft ze ook gelezen en gehoord, wat er gezegd werd. 'Ik heb geen zin in het gaan benoemen van laffe redenen als de slechte velden en scheidsrechters die dingen aan het proberen waren. Kan allemaal wel kloppen, maar wij waren zelf niet goed. Dan houdt het snel op. Iedereen moet het oppakken en we moeten onszelf een schop onder de kont geven, die wedstrijden zien als een waarschuwing. Dat moeten we oppakken en dat gaan we ook doen.'

Harde woorden van de kleine gifkikker, die al als klein meisje vals speelde met jokeren om maar te winnen. In de wedstrijd afgelopen vrijdag tegen Mexico strandden haar woorden in goede bedoelingen. Wilde ze misschien wel te graag. Net zoals het hele team zichzelf enigszins voorbij rende en de overmacht uiteindelijk 'slechts' in een 2-0 om kon zetten.

In Alkmaar toonde Oranje in een aan perfectie grenzende eerste helft hoe hoog de bovengrens van de ploeg ligt. Miedema maakte haar honderdste treffer in een Oranje-shirt (alle vertegenwoordigende teams) en liet zien hoe ze in Engeland gegroeid is. Haar aandeel in het veldspel was groot met goede loopacties, strakke passes en een aandeel in meerdere treffers. Niet voor niets ging de aanvoerdersband bij de wissel van Sherida Spitse om de bovenarm van de 22-jarige aanvalster.

De tweede helft was, zoals zo vaak bij dit soort ruststanden, een stuk minder. Sarina Wiegman bracht nog een kwartet wissels binnen de lijnen. Woensdag maakt de bondscoach haar selectie bekend voor het WK in Frankrijk. Met een totaalscore van 9-0 tegen Mexico en Chili is de nare smaak van de Algarve Cup in ieder geval weggespoeld. De keuze voor op papier iets mindere tegenstanders in dit deel van de voorbereiding heeft er in ieder geval voor gezorgd dat Oranje weer wat kleur op de wangen kreeg en het zelfvertrouwen een flinke boost kreeg.

Op 1 juni oefent Oranje nog tegen Australië in Eindhoven. Waar Oranje echt staat, blijft de grote vraag. Het antwoord zal pas volgen in Frankrijk.

Oranje Vrouwen op Rapport: Van de Donk benadert perfectie
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.