Wervelende Oranje Leeuwinnen maken gehakt van Chili

De Chileense vrouwen hebben dinsdag de kracht van Nederland aan den lijve ondervonden. In Alkmaar hadden de Oranje Vrouwen geen kind aan de Zuid-Amerikaanse WK-ganger (7-0).

Voor Oranje-bondscoach Sarina Wiegman was het oefenduel met Chili niet alleen een volgende stap op weg naar het WK, maar het was ook het laatste optreden voor de laatste schifting van de selectie. Woensdag wordt duidelijk wie er meegaan naar Frankrijk in de jacht op de wereldtitel.

Veel nieuws zal Wiegman niet hebben gezien tegen Chili. De tegenstand was simpelweg te mager om conclusies te kunnen trekken uit de vriendschappelijke wedstrijd. Goalie Loes Geurts, die met Sari van Veenendaal strijdt om de plaats onder de lat, werd nauwelijks op de proef gesteld. Pas halverwege de eerste helft had ze een eerste en zeldzame kans haar kunsten te vertonen.

Aan de andere kant kon Oranje zich uitleven. Na anderhalve minuut was de ban al gebroken door Daniëlle van de Donk, die na een steekpass van Vivianne Miedema de Chileense keeper Christiane Endler omspeelde en de 1-0 aantekende. In de negende minuut stond de 2-0 al op het Alkmaarse scorebord. Lieke Martens was het die de marge van dichtbij verdubbelde.

De Oranje-aanval denderde na de goede start gewoon door. Van de Donk maakte na een goede aanval met de inbreng van Miedema en Martens met twee goals haar hattrick compleet. In de veertigste minuut tekende Miedema voor een persoonlijk hoogtepunt. Haar treffer was haar honderdste in vertegenwoordigende teams. Shanice van de Sanden bepaalde de ruststand op 6-0, waarmee de Leeuwinnen op koers lagen voor de recordoverwinning (13-1 tegen Macedonië in 2009).

Oranje kwam niet in de buurt van die monsterscore. Mede door het wisselen van onder anderen Martens duurde het tot in de 84ste minuut voor er nog een treffer kon worden begroet. Met een fraaie kopbal bekroonde Van de Donk haar topavond in Alkmaar en bepaalde ze de eindstand op 7-0.

De Leeuwinnen spelen op 1 juni hun laatste oefenwedstrijd in de aanloop naar het WK. Australië is tien dagen voor de start tegen Nieuw-Zeeland in Eindhoven de opponent in de uitzwaaiwedstrijd.

Oranje Vrouwen op Rapport: Van de Donk benadert perfectie