Oranje rekent op 'Kuip-vorm' tegen gevreesd Frankrijk

Reacties

In de aanloop naar elke interland van het Nederlands elftal duikt Voetbal International in de statistieken. Telkens staan we stil bij een aantal feiten. Deze keer aandacht voor de Nations League-wedstrijd tegen Frankrijk van vrijdagavond (aftrap 20.45 uur).

Oranje rekent op 'Kuip-vorm' tegen gevreesd Frankrijk

Voor Oranje is alles deze week nog mogelijk in de Nations League: groepswinst en daarmee het recht om uit te komen in de eindronde, een tweede plek (net als positie één goed voor handhaving) en de laatste plaats, wat neerkomt op degradatie. Hieronder ziet u de stand in de groep van Oranje. Maandag staat Duitsland - Nederland nog op de rol.

UEFA Nations League

Stand League A Groep 1 UEFA Nations League 2018/2019

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Nederland
4
2
1
1
8-4
+4
7
2
Frankrijk
4
2
1
1
4-4
0
7
3
Duitsland
4
0
2
2
3-7
-4
2
* Actueel tot en met 12 feb. 2024

De eindrangschikking van de Nations League bepaalt ook de potindeling voor de loting van de EK-kwalificatie in december. Oranje moet in de toptien eindigen en staat er momenteel goed voor. Lees hier meer.

• Nederland en Frankrijk komen elkaar voor de 28ste keer tegen. Oranje zegevierde tien keer en ging dertien keer onderuit. Slechts vier edities leverden geen winnaar op. Het doelsaldo is wel in Nederlands voordeel: 54-47.

Oranje staat voor belangrijkste interland in 2018.

• De laatste vijf ontmoetingen werden allemaal gewonnen door Les Bleus: twee oefenduels, twee WK-kwalificatiewedstrijden en, het meest recent, één Nations League-confrontatie. Frankrijk is het eerste land waartegen Oranje vijf keer achtereen verloor.

Oranje speelt vrijdagavond in een geheel oranje tenue, Frankrijk treedt aan in het wit. De scheidsrechter van dienst is Anthony Taylor, die in november 2016 als leidsman fungeerde bij Luxemburg - Nederland (1-3).

'Oranje was bijna een scheldwoord, nu wil iedereen er weer bij horen'

• Na zeventien maanden speelt Oranje weer eens een interland in De Kuip. Nederland zette zijn laatste veertien wedstrijden in het onderkomen van Feyenoord in winst om. Het laatste puntenverlies dateert van 24 maart 2007 tegen Roemenië (0-0), een EK-kwalificatiewedstrijd. Voor het laatste verlies moeten we zelfs teruggaan tot 11 oktober 2000, toen Portugal met 0-2 triomfeerde in de WK-kwalificatie. Matthijs de Ligt was toen één jaar oud.

In de selectie van Ronald Koeman zitten twee spelers die nog nooit een interland afwerkten: Javairô Dilrosun en Marco Bizot. Tot nu toe liet de bondscoach tien spelers debuteren: Hans Hateboer, Wout Weghorst, Guus Til, Justin Kluivert, Ruud Vormer, Frenkie de Jong, Denzel Dumfries, Steven Bergwijn, Arnaut Danjuma Groeneveld en Pablo Rosario.

'Qua rechtlijnigheid lijkt Koeman wel op Van Gaal'

Gedurende de ambtstermijn van Koeman speelde Oranje acht interlands (drie zeges, drie gelijke spelen en twee nederlagen). Memphis Depay en De Ligt zijn de enige spelers die in al die duels in actie kwamen. In totaal zette Koeman al 36 spelers in.

Met vier goals is Memphis de topscorer tijdens het Koeman-bewind. De aanvaller van Olympique Lyon staat na 42 interlands op 12 doelpunten, goed voor een moyenne van 0,29 doelpunt per interland.

Frankrijk verloor in 2018 slechts één van de zestien interlands die het afwerkte, meteen de eerste tegen Colombia (2-3). De equipe van Didier Deschamps gaf in dat duel nota bene een 2-0 voorsprong uit handen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Oranje-historie tegen Les Bleus: de cruciale les van Van Gaal
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.