Oranje probeert sterke reeks door te trekken op 'heilige grond'

Reacties

In de aanloop naar elke interland van het Nederlands elftal duikt Voetbal International in de statistieken. In dit artikel besteden we aandacht aan de vriendschappelijke interland tegen Slowakije van donderdagavond (aftrap 20.45 uur). Deze keer staan we stil bij negen feiten.

Oranje probeert sterke reeks door te trekken op 'heilige grond'

• Voor de derde keer treedt Oranje aan tegen Slowakije. De eerste ontmoeting dateert van het WK 2010: in de achtste finale won Nederland met 2-1. Voor de tweede (en laatste) confrontatie moeten we terug tot 30 mei 2012. In aanloop naar het EK zette Oranje de Slowaken met 2-0 opzij door een eigen goal van Kornel Saláta en een treffer van Rafael van der Vaart.

• Oranje probeert in Trnava een sterke reeks door te zetten. Nederland zette liefst zes van zijn laatste zeven interlands in winst om. Die ene nederlaag was tegen Engeland, bij het debuut van bondscoach Ronald Koeman.

Net als Nederland schittert Slowakije komende maand door afwezigheid op het WK. De ploeg van sterspeler Marek Hamsik mocht als slechtste nummer twee niet deelnemen aan de play-offs. Op het EK 2016 strandde Slowakije in de achtste finale tegen Duitsland.

• De wedstrijd wordt afgewerkt in het Stadion Antona Malatinského in Trnava. Het wordt het 228ste stadion waarin Oranje een interland gaat spelen in zijn 113-jarige historie. Het Stadion Antona Malatinského is historische grond voor het Nederlandse voetbal. Ajax vierde hier op 24 april 1969 het bereiken van de Europa Cup I-finale, als eerste Nederlandse club. De Amsterdammers verloren in Trnava met 2-0, maar hadden in eigen huis met 3-0 gewonnen.

Oranje moet in seizoensslot buffer opbouwen voor missen WK-punten

Voor het eerst speelt het Nederlands elftal in het nieuwe thuistenue: een oranje shirt, een witte broek en oranje kousen. Ook maandag in het oefenduel met Italië is Oranje te bewonderen in het thuistenue, maar dan in combinatie met een oranje broek.

• Eljero Elia kan na zes jaar zijn rentree vieren in Oranje. De vleugelflitser van Istanbul Basaksehir verzamelde op 14 november 2012 in een oefenduel met Duitsland (0-0) zijn 28ste en voorlopig laatste cap. Elia maakte onder meer zes keer zijn opwachting op het voor Oranje 'zilveren' WK 2010.

• Ook Ryan Babel maakte vorig jaar na zes jaar zijn comeback in het Nederlands elftal. De aanvaller van Besiktas stond jarenlang op 42 caps, maar heeft nu een mijlpaal in zicht. Als Babel speeltijd krijgt tegen Slowakije en Italië mag hij zich vijftigvoudig international noemen.

'Topverdedigers worden het nieuwe nationaal product van Oranje'

• In de selectie van Koeman zitten twee spelers die nog nooit een interland speelden: Sergio Padt en Ruud Vormer. Daley Blind is met 52 caps de meest geroutineerde international. In zijn eerste twee interlands, jongstleden maart, liet Koeman al Hans Hateboer, Wout Weghorst, Guus Til en Justin Kluivert debuteren.

• De komende duels zijn voor het Nederlands elftal ideale opwarmers richting de Nations League, die in september van start gaat. Vanzelfsprekend kunnen de komende week ook punten worden verdiend voor de FIFA-ranking. Oranje kan een buffer wel gebruiken, aangezien er door het mislopen van het WK veel punten wegvallen.

De Nations League: hoe werkt het ook alweer?
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.