Oranje op het WK 2014: de zeven duels op een rij

Boven alle verwachtingen is het Nederlands elftal als derde geëindigd op het WK in Brazilië. Voetbal International zet de zeven wedstrijden van Oranje nog eens overzichtelijk op een rijtje.

Voorafgaand aan het toernooi was er weinig optimisme over de kansen van Oranje, dat eerst de groepsfase maar moest zien te overleven. Bondscoach Louis van Gaal snoerde alle criticasters de mond met zijn 1-5-3-2-formatie. Op vrijdag 13 juli nam Nederland revanche voor de verloren WK-finale van vier jaar geleden door Spanje met liefst 5-1 te verslaan. Robin van Persie en Arjen Robben waren met ieder twee doelpunten de grote uitblinkers.

Daarna volgden overwinningen op Australië (3-2) en Chili (2-0), waardoor Nederland als winnaar van Groep B de achtste finale bereikte. Daarin keek Oranje tot kort voor tijd tegen een 1-0 achterstand aan, maar dankzij treffers van Wesley Sneijder en Klaas-Jan Huntelaar werd alsnog gewonnen van Mexico met 2-1. In de kwartfinale hield Costa Rica Nederland 120 minuten op 0-0, waarna Tim Krul een heldenrol vertolkte. Kort voor het einde van de verlenging verving hij Jasper Cillessen en in de strafschoppenserie en keerde hij twee inzetten van de Midden-Amerikanen.

Daardoor werd de halve finale bereikt, maar dat bleek het eindstation voor Van Gaal en zijn ploeg. Ook tegen Argentinië leverden de reguliere speeltijd en verlenging geen doelpunten op, waarna opnieuw penalty's de beslissing moesten brengen. Cillessen slaagde er niet in het kunststukje van Krul te evenaren en door missers van Ron Vlaar en Wesley Sneijder greep Oranje naast een tweede WK-finaleplaats op rij.

Het toernooi werd voor Nederland op zaterdag 12 juli afgesloten met de wedstrijd om de derde plaats. Gastland Brazilië werd door Oranje op een volgende afstraffing getrakteerd. Na de 7-1 in de halve finale tegen Duitsland greep Nederland overtuigend de bronzen medaille door met 3-0 te winnen.

Geniet hieronder nog eens na van de duels van Oranje.