Oranje op doelpuntenjacht bij het 'Hellevoetsluis van de WK-kwalificatie'

Reacties

De kritiek op Oranje na de overwinning op Letland was dat er niet voldoende aan het doelsaldo was gewerkt. Dinsdag ligt er tegen Gibraltar een nieuwe kans om de cijfers wat op te schroeven.

Oranje op doelpuntenjacht bij het 'Hellevoetsluis van de WK-kwalificatie'
© Pro Shots
Gibraltar
Gibraltar
0 - 7
Nederland
Nederland

Het Nederlands elftal speelde nog nooit een interland tegen Gibraltar, het Britse gebied in het zuiden van Spanje met nog minder inwoners dan bijvoorbeeld Hellevoetsluis. De huidige nummer 195 van de FIFA-ranking speelde in september 2014 zijn eerste interland (een 0-7 nederlaag tegen Polen) en heeft in een EK- of WK-kwalificatiecyclus nog nooit een punt gepakt. Er wordt alleen maar verloren.

In de lopende kwalificatiereeks kon daar nog geen einde aan gemaakt worden. Eerst was Noorwegen met 0-3 te sterk (en dan bleef Erling Haaland zelfs nog droog staan), vervolgens werd er met 4-1 verloren van Montenegro. Het doelpunt van de bezoekers was een benutte strafschop van Reece Styche, die in Engeland voor Buxton actief is. Deze club speelt in de Northern Premier Football League Premier Division: het zevende niveau van de Engelse voetbalpiramide.

De vreugde is groot bij Reece Styche na zijn eretreffer tegen Montenegro.
© Pro Shots
De vreugde is groot bij Reece Styche na zijn eretreffer tegen Montenegro.

Voor Styche was het zijn tweede doelpunt voor zijn land en daarmee is hij al bijna topscorer aller tijden van Gibraltar. De 31-jarige aanvaller heeft nog een goal nodig om zijn legendarische ploeggenoot Lee Casciaro, die inmiddels bijna veertig jaar oud is, te evenaren. Casciaro speelt in de nationale competitie voor Lincoln Red Imps FC, zeg maar het Ajax van Gibraltar. In 2016 stuntte deze ploeg nog in de Champions League-kwalificatie, door met 1-0 van Celtic te winnen. Casciaro maakte toen de winnende.

Bij de eerder aangehaalde 0-7 nederlaag tegen Polen was Casciaro er al bij. Ene Robert Lewandowski maakte toen vier doelpunten namens de gasten. In dezelfde EK-kwalificatiereeks verloor Gibraltar ook met 7-0 van Ierland, met 0-7 van Duitsland en met 8-1 van Polen. Zo werd de debutant het lachertje van Europa, maar hoewel er nog altijd niet is gewonnen in de EK- of WK-kwalificatie, moet gezegd worden dat de nationale ploeg wel in de lift zit. Vraag dat maar aan Liechtenstein, het enige land ter wereld dat ooit twee keer verloren heeft van Gibraltar.

© Pro Shots

Liechtenstein trof de Zuid-Europeanen in de Nations League en ging zowel in het seizoen 2018/19 als in 2020/21 onderuit. In de laatste campagne won Gibraltar ook van San Marino en daardoor werd promotie naar Divisie C afgedwongen. Het is een hoogtepunt in de nog jonge voetbalhistorie.

Gibraltar ontvangt Nederland dinsdag in het bescheiden Victoria Stadium, waar kunstgras ligt, de vliegtuigen achter het doel landen (zie foto onder) en maximaal tweeduizend toeschouwers naar binnen kunnen. In het land waar reeds negentig procent van de bevolking boven de zestien jaar is gevaccineerd, mogen dinsdag als proef zeshonderd supporters komen kijken. Zij zullen hopen op een stunt van jewelste, maar daar vermoedelijk geen geld op inzetten.

Voor Nederland zou het mooi zijn als de matpartij van België geëvenaard kan worden. De Rode Duivels trakteerden Gibraltar in augustus 2017 op de grootste nederlaag die de voetbaldwerg ooit leed: 9-0. In een poule waarin het doelsaldo weleens beslissend kan gaan worden, zou zoiets zeer welkom zijn voor de mannen van Frank de Boer.

© Pro Shots
© Pro Shots

In oktober sprak VI met Wessel Witbreuk en Job Derksen, die na hun vertrek bij FC Twente in Gibraltar terechtkwamen. Lees hun verhaal hier:

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.