Oranje nadert honderdste doelpunt onder Van Gaal

Reacties

Het Nederlands elftal kan zaterdagavond in de WK-kwartfinale tegen Costa Rica (aftrap 22.00 uur) weer een stap dichter bij een mijlpaal geraken. Oranje is nog vier treffers verwijderd van zijn honderdste doelpunt onder bondscoach Louis van Gaal.

Oranje nadert honderdste doelpunt onder Van Gaal

Na veertig interlands onder de huidige keuzeheer staat de doelpuntenteller van Oranje op 96: in de eerste periode onder Van Gaal vielen 35 doelpunten in veertien interlands en in zijn huidige ambtstermijn (sinds augustus 2012) vielen al 61 treffers in 26 duels.

Hoewel het uiteraard helemáál niet zeker is of Oranje de mijlpaal onder Van Gaal daadwerkelijk zal bereiken (de ambtstermijn van de afzwaaiende Van Gaal kan bij een nederlaag tegen Costa Rica al voorbij zijn), is de productie onder leiding van de Amsterdamse oefenmeester sowieso een vermelding waard. Het gemiddelde van 2,40 goals per interland is namelijk zeldzaam hoog.

Van alle zestien Oranje-bondscoaches met minimaal twintig interlands achter hun naam haalden alleen Frantisek Fadrhonc en Edgar Chadwick een hoger doelpuntenmoyenne. In twintig interlands onder Fadrhonc scoorde Oranje zestig keer (3,00 gemiddeld) en in de 24 duels onder Chadwick lag het aantal goals op 71 (2,96 gemiddeld).

Van Persie topscorer
Robin van Persie is met zeventien doelpunten de meest productieve international onder Van Gaal. Hij wordt gevolgd door Arjen Robben (negen goals), Jeremain Lens en Ruud van Nistelrooy (elk zeven). Oranje kwam in slechts zes van de veertig interlands onder Van Gaal níet tot scoren.

Overigens verloor het Nederlandse elftal maar vier (!) van zijn veertig wedstrijden met Van Gaal langs de lijn, waaronder de cruciale kwalificatiewedstrijd in en tegen Ierland van 2011 (1-0). Dat komt neer op één nederlaag per tien interlands. Gekeken naar alle Oranje-coaches met minstens vier interlands achter hun naam kunnen alleen Jan Zwartkruis (7,14 procent) en Frank Rijkaard (9,09 procent) betere cijfers overleggen qua percentage nederlagen.

Volg het WK in Brazilië met VI Premium. Nu de eerste twee maanden met 50% korting.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.